Fotbolls VM

Det måste vara helt underbart att vara betagen av fotboll, sepeciellt om man bor här i Brasilien. När jag sitter på den soliga balkongen i all lugn och ro avbryts mina tankar av höga hejarop som ekar mellan alla höghusen. Det är inte bara i ett hus det skriks av entusiasm, utan överallt. Detta land måste vara drabbad av forbollsfeber i alla läger. Vilken känsla att leva in sig i något så litet som rullar inte bara mellan vuxna män utan faktiskt även mellan kvinnor numera.

VM1Denna entusiasm över fotbollen i Brasilien kan skrämma livet av en, speciellt om matchen går mitt i natten. Brasilianare nöjer sig inte bara med att skrika och tuta i tutor utan de måste även skjuta raketer som både smäller högt och lyser upp hela himlen. Ett mål i natten och jag flyger upp i taket av rädsla och samtidigt undrar jag om jag har missat nyårsnatten. På gatan tutar bilarna och lagflaggorna hänger utanför bilfönstren. Mål i fel målbur förändrar ljuden till mera aggressiva läten.

VM2

 

Just nu pågår fotbolls VM. Det har förberetts länge i Brasilien och man kunde tro att det är världskrig på gång. Nationalismen verkar blomma i hela landet för landets flaggor vajar överallt, och inte bara flaggor utan även girlanger  glitterband och ballonger i gröna och gula färger. Vilken feststämning vi har! Bilarna är också dekorerade med små flaggor som fladdrar i fartvinden. I Sverige fladdrar flaggorna på bussar bara vid allmänn flaggdag. Många, många har hängt Brasiliens flagga på sina balkongräcken och stora flaggor kan även hänga mellan två höghus. Affärer dekorerar sina ingångar med glitterband, girlanger, flaggor och ballonger. Dagarna före Brasiliens första match råder det en olycksbådande tystnad i hela landet. På dagen då matchen skall spelas bryter det ut kaos i mina ögon mätt, fast brassarna har fest. Busstrafiken stannar upp helt, i alla fall i Sao Paulo, redan två timmar innan matchen och många skolor och affärer stänger. Fyrverkerierna skjuts upp redan fyra timmar innan matchen, som i något slags träningssyfte. I affärerna råder det värre kaos än under julruschen i Sverige. Folk står och köar i sina gulgröna kläder och VM4hamstrar mat och öl som om den var krig på gång. Jag har inte sett Brasilianare som ett folk som dricker så mycket alkohol, men öl verkar vara ett måste då det är fotboll på TV, för det är framför TVn alla samlas både hemma och i vissa affärer, som inte stänger under matchen. De skolor och förskolor som har öppet visar matchen till barnen på skolan. De så kallade VM tutorna stäms också av flera timmar innan matchen i samklang med hejakörer .

 

Personligen är jag inte intresserad av fotboll, men här kommer man inte undan, för intresset väcks till liv antingen man vill det eller inte. Luften vibrerar fotboll, så du kan inte vara oberörd. Fotboll luktar krut i Brasilien och kroppen rycks med i samba takter, som spelas på gatorna. Hela mitt nordiska jag säger att detta kan inte vara sant, att ett helt land kan gå in i ett fotbolls rus mitt i veckan, men det kan det och det gör det!!!!!

 

HEJA BRASILIEN!!!!


VM3