Närmiljövård

Sao Paulo är en storstad med massiv trafik. Gatorna ser lite slitna ut, och vid den första anblicken skulle man kunna påstå att det ser smutsigt ut, men jag vet att så kan det inte vara. Varje förmiddag då jag promerar med mina hundar runt kvarteret skuras alla trottoarer med borste och rengöringsmedel samt en massa rent vatten från vattenslangar och högtryckmaskiner. Jag har aldrig i mitt liv sett någon skura trottoarer i Sverige med hand!

I Sverige kan man se en stor maskin köra på våren och sopa bort sanden och andra sopor, men tvätta med rengöringsmedel? Här skuras det på innergårdar också och det skuras jämt, oavsett om det har regnat eller inte. Jag personligen trodde att ett skyfall, som kommer ibland, kunde spola med sig allt, men det stämmer nog inte, för här spolas det med vattenslang även direkt efter skyfallen. Jag skulle vilja påstå att Brasilien är ett av det renaste länder jag vet. Här finns det tex toaletter överallt vart än jag går och alla dessa är kliniskt rena. Fast ja, kanske inte alla, men flertalet. Det går ständigt en person minst och skurar dem kontinuerligt. Det är en ren fröjd att gå och shoppa eller göra vad som helst i stan, för man behöver aldrig oroa sig över att det inte skulle finnas en toalett bakom hörnet, och dessutom kostnadsfritt. I Sverige måste man ha minst fem kronor i fickan för att få kissa, om man nu råkar hitta en toalett någonstans.

Sophanteringen är ett kapitel för sig och jag vet inte alls vad jag skall tycka., men det är ovanligt i mina ögon. sett. I huset där jag bor, samlas soporna i två plasttunnor på varje våning, i den ena hushållssopor och i den andra finns så kallad sopsortering, vilket jag inte förstår mig på alls. Alla soporna bärs sedan ut på gatan i svarta sopsäckar som hämtas vid varje hus av sopbilar, tror jag, för jag ser dem aldrig. Vart soporna tar vägen sedan vet jag inte ännu, fast en del av dem tas tillvara av människor som drar vagnar, som liknar små hästvagnar, efter sig.

Jag antar i alla fall att soporna hämtas vissa dagar i veckan. När jag går på mina hundpromenader ser jag ibland hur några husägare bara har ställt ut en enda soppåse ute vid sin grind? Under dessa dagar ser Sao Paulo ut som en sopstad och om jag var en endags turist skulle jag nog undra.! Nu undrar jag inte utan går tålmodigt slalom mellan soppåsar och sopsäckar tills de försvinner som genom ett under så jag åter igen kan lägga märke till alla som skurar trottoarer med rengöringsmedel som löddrar under skurborstarna..