Grytlapp

grytlappVad gör man då kroppen värker och lusten att handarbeta finns kvar?

Personligen lider jag av fibromyalgi och alla monotoma rörelser ger smärta. Jag har älskat handarbete alla tider, men numera är det svårt att göra något i den vägen . Jag gör trots allt lite grann ändå och senast köpte jag färgglatt garn som ger mönster av sig självt då man arbetar med garnet. Det behöver inte vara några svåra arbeten utan jag nöjer mig med att göra något enkelt. Jag virkar just nu grytlappar av bommullsgarn och försöker tänka mig för hur länge jag sitter med det. Korta stunder då och då är lagom för värkens del, fast det är lätt att glömma bort tiden medan man sitter med virknalen i handen och ser arbetet växa. Grytlappar behövs alltid nya och de man gör sjalv, blir oftats bättre an de färdigköpta. Bommullsgarn är bäst då man oftast kan tvätta det i 60 grader. Jag virkar bara enkla stolpar utan några andra krusiduller, som jag gjorde mycket förr. Små föremål väger ocksa mindre sa det blir mindre belastning for axlarna och nacke. Jag hoppas att jag med detta kan inspirera andra med svår värk att fortsätta handarbeta. Glädjen i handarbete kan vara bara att göra enkla arbeten, det behöver ju inte jämt vara så komplicerat for att ge lycka i vardagen

 

Jag rekommenderar boken ”Värkmastarnas Värkstad” Av Gunilla Brattberg

( Almqvist&Wiksall medicin Liber utbildning IBSM-91-634-1506-2) for dem som lider av kronisk värk.

 

virkning