Handarbeten från förr

tallriksunderlgg

Att få veta mer om min egen släkt har alltid varit aktuellt och spännande för mig. Jag minns att jag redan som barn ofta satt i min mormors knä och bad henne berätta om hur det var när hon var liten. Jag kunde höra historierna om och om igen utan att lessna. Minnena av historierna fick mig i påskas att fundera på om handarbete kan berätta historier om svunna tider.

 

När jag nu var på plats i min mormor och morfars hus tittade jag runt på väggarna och såg en och annan broderad tavla som min mormor gjort, och undrade vad mer detta hus kunde dölja för skatter. Jag frågade min morfar om jag fick kolla runt i linneskåpen för att se vad dessa kunde dölja. Min mor och jag började kolla och skåpen var fyllda av virkade dukar, broderade dukar, bonader, vävda handdukar och mycket mera. Textilerna jag fann var tillverkade av min morfarsmor, mormorsmor och min mormor. Det var en fröjd för ögat att se alla dessa alster och jag kände hur min egen inspiration började flöda inför nya spännande projekt. Jag kan fortfarande inte sluta fundera på hur dessa kvinnor hann med att handarbeta när de hade så många andra hushållssysslor att utföra. Min morfarsmor skötte exempelvis inte bara hushållet utan även posten och vid en tidpunkt telefonväxeln. Det är bara att konstatera att kvinnorna förr inte kan ha haft mycket egen tid eller så var de bra mycket mer effektiva i sin vardag än vad jag är.

Jag tog tillfället i akt och fotade några av dessa textiler från svunna tider.

 

broderadedukarx2

Två broderade dukar, den övre broderad med bland annat stjälkstygn och den nedre med korsstygn.

festduk

Denna festlöpare fick ofta vara med vid finare högtider då min mor var barn.

hardangerduk

En duk som är broderad i hardanger teknik.

vvdalpare

Dessa tre löpare är vävda av tre kvinnor, min morfarsmor, mormorsmor och min mormor.

Linnehanddukar

Det är inte bara vackra ting som tillverkades utan även praktiska. Det här är tre olika vävda kökshandukar

vvdarngott

Ska köket få vackra ting skulle man också få sova på vackra örngott.

GrytlappX2

En ovanlig, men vackert virkad grytlapp

snglklder

Sängkläder som är broderade och färgade.

 

Jag hoppas att även ni läsare finner lika mycket inspiration och glädje i dessa alster som mig.