Barnkalas i Brasilien – tips till färgglada festbord

slott

Fester tas på allra största allvar i karnevalens förlovade land Brasilien. Barnkalasen är inga små, privata tillställningar som i Sverige, utan man slår på stort med stora fester dit hela tjocka släkten och alla bekanta bjuds in. Hela festen cirkulerar runt ett konstfärdigt utsmyckat festbord som har byggts upp runt ett specifikt tema. Sedan utsmyckas resten av festlokalen enligt detta tema och ofta klär även barnen ut sig enligt festtemat.

CIMG5083Kalaset startar enligt brasiliansk tradition sällan på den utsatta tiden, utan gästerna trillar in under hela den tid som festen pågår. Det är inte alls ovanligt att de sista gästerna dyker upp en halvtimma innan den tid som satts som kalasets sluttid. Därför bjuds inte tårtan ut förrän just en halvtimma innan kalaset ska sluta, och därmed kulminerar festen med just tårtätandet. Kalasets huvudperson kläs då upp i en maskeradkostym, enligt festens tema, och ställer sig sedan tillsammans med föräldrar och mor-/farföräldrar bakom festbordet. Alla gäster ställer sedan upp på andra sidan av festbordet och man sjunger ”ja må hon leva”, eller som den heter på portugisiska ”Parabéns pra você ”


Detta festbord är alltså mycket centralt i kalaset och det läggs ner stor energi på att få det festligt och uppseendeväckande. Även om barnkalas i Sverige inte är tillnärmelsevis lika påkostade arrangemang, kan man ändå låna ideer från de brasilianska festborden för att pigga upp kalasen och få lite ny inspiration. Många av dekorationerna köps färdiga i Brasilien, men kan enkelt tillverkas på egen hand där hemma. Jag har valt ut tre olika festbord (två från min dotters kalas och ett från hennes bästa kompis kalas) och tänkte beskriva hur de har byggts upp, för att förhoppningsvis kunna inspirera er läsare inför framtida kalas och fester. För självklart kan man lätt anpassa dessa tekniker även till andra fester än barnkalas – tex studentfirande, trettioårskalas, nyårsfesten eller varför inte ett annorlunda julbord? Det är bara att byta ut Hello Kitty, prinsessorna och Ben10 mot jultomtar, studentmössor eller huvudpersonen på trettioårskalaset.


När min dotter fyllde tre år valde vi att ordna hennes första stora barnkalas i Brasilien. Temat till festen valdes av huvudpersonen själv till Hello CIMG1670Kitty. Festbordet byggdes med andra ord upp med bastemat Hello Kitty. Ovanpå själva bordet tejpade vi fast rosa papper, som fästes under själva bordskanten. Runt bordet hängdes sedan upp en kappa i rosa färgat crepe-papper, som syddes fast i det rosa papper som först tejpats fast på bordet. För att stygnen ska hålla bättre rekommenderar jag att man först tejpar med extra tejp på de delar av pappret som man tänker fasta kappan i. Stygnen doldes sedan av rosa band och rosetter, som tejpades fast med dubbelhäftande tejp. På bordets högra kant ställdes sedan upp en stor Hello Kitty mjukis, och bakom denna tejpade vi fast ett antal ballonger. Framför Hello Kitty mjukisen lades det ut en väg av färgglada mashmallows. I mitten av festbordet ställdes en stor kartong, som vi tejpat rosa papper runt och dekorerat med Hello Kitty klistermärken. Inuti den lådan fanns det massor av muffins, som vi bjöd på istället för tårta. Det förenklade betydligt att inte behöva skära upp tårta och de små barnen hade lättare att äta muffins än tårta. Ovanpå kartongen ställdes en mindre Hello Kitty mjukis samt en muffins med ett Hello Kitty tårtljus ovanpå. Bakom lådan ställdes ett plastträd med röda kulor på för att förstärka känslan av grön natur som vi sedan ville bygga fram. På bordets vänstra sida placerades en Hello Kitty docka i plast samt en trappa, som byggts i kartong och klätts in med rosa papper. På trappan ställdes upp ett antal hårband med kaniner, som skulle föreställa My Melody, och längst upp tejpade vi fast en bild på My Melody ovanpå en färdigköpt papperskorg. Över hela bordet placerades det sedan ut ett antal mindre mjukisfigurer samt chokladbollar. Några klubbor och lila blommor stoppades ner i bitar av frigolit som tejpades fast på pappret. Sedan placerade vi ut ett stort antal godisar, som alla var insvepta i grönt papper i olika nyanser. Detta var det största arbetet, att svepa in alla enskilda godisar i gröna omslagspapper, för att få fram känslan av en grön äng. På väggen hängde vi upp texterna grattis såväl på svenska som portugisiska, utstansat i frigolit som sedan färglades. Även dotterns namn stansades ut och en stor Hello Kitty plansch klistrades upp på en frigolitskiva som sedan hängdes upp. Den stora blomman på väggen samt pappersballongen som hängdes upp i taket köptes färdiga.

 


När så min dotter skulle fylla fyra år ville hon ha ett kalas på temat Disney-prinsessor. Precis som året innan tejpade vi fast rosa papper på bordsskivan och sydde fast en kappa runt bordet. Det här året bestod dock kappan av rosa tylltyg och ett tygband tejpades fast runt med dubbelhäftande tejp för att dölja stygnen. Tyget var dock mycket tyngre än crepe-pappret och det behövdes mer arbete för att fästa det. I mitten av festbordet placerades tårtan. Själva tårtan var gjort på en botten av chokladkaka som jag skar mitt itu när den fortfarande var djupfryst. Fyllningen bestod av kondenserad mjölk och jordgubbar som kokats i sockerlag. Jag la sedan mashmallows runt hela tårtan (det går att köpa mashmallows i flytande form på burk i Brasilien, kan kanske hittas i amerikanska butiker i Sverige) och överst på tårtan la vi ett rispapper med ett tryck på Disney-prinsessorna. Tårtan dekorerades sedan med ett tårtljus med Disney-prinsessorna. På själva tårtfatet strödde vi ut strössel i form av hjärtan.


CIMG5044

På bordets högra del placerade vi ut ett rosa slott tillverkat i frigolit. Detta köptes färdigt och jag dekorerade det sedan med glitterlim och klistermärken. Är man händig kan slottet tillverkas för hand. I princip består slottet av en frigolitrektangel med två rundade frigolitstaplar på var sida, som formar tinnarna. Resten av delarna till slottet har också skurits ut ur frigolit och limmats fast, sedan fick jag själv måla det och dekorera efter eget huvud. Texten ”parabens” (grattis) kan man enkelt hoppa över, det blir nästan vackrare utan. Framför slottet la vi ut mashmallows, för att markera slottets mark, och sedan ställde vi ut en drake samt en Barbiedocka i prinsessklänning som satt på en tron. Tronen tillverkade jag själv av en vanlig Barbiemöbel som jag klädde in i lite kungligt tyg som jag hittade i en restlåda på en tygaffär. På bordets vänstra del ställde vi upp en frigolitskapelse som vi köpt färdig. Den står på en bas av frigolit med olika detaljer fastlimmade. Man har klistrat fast klistermärken med prinsessorna på frigolit och skurit ut dom för att sedan klistra fast dem på basen med en limpistol. Texten grattis har skrivits på frigoliten för att skäras ut för hand och på samma sätt har man gjort med stjärnorna. I förgrunden på bordet ställde vi ut olika plastfigurer från filmen Törnrosa, som vi köpt i en leksaksaffär. Dessutom ställde vi upp en liten Barbieprinsessa på rosa glitterhäst. Över hela bordet hällde vi sedan ut diverse godisar och jag kan lova att det var mycket uppskattat! Bakom bordet hängde vi upp två rosetter av lila sidenband, namnskylten i frigolit (som vi sparat från året innan), texten grattis samt bilder på prinsessorna. Texten och bilderna har skrivits ut på dator och sedan limmats upp på frigolit, för att synas bättre och inte bli så platta.


CIMG5033


Kompisens kalas med tema Ben10 var av en annan modell, men precis lika festlig. Hela taket i festlokalen var dekorerad med ballonger och centralt placerad hängde en jätteballong som fyllts med godis innan de blåste upp den. Denna ballong turades barnen sedan om att attackera med tandpetare för att den så småningom skulle smälla och godis regna ner över alla barnen. Själva festbordet hade dekorerats med bilder ur Ben10 som skrivits ut på dator för att sedan klistras upp på frigolitskivor. Sedan hade trekanter, skurna ur frigolit, klistrats fast bakom skivorna, för att dessa skulle kunna placeras stående på bordet. Tårtan placerades mitt på bordet och hade köpts färdig. På den vänstra delen av bordet hade man placerat ett frigolithus som målats grönt och sprayats med glitter. Sedan hade hål stansats ut ur huset och en lampa placerats inuti, så att ett mysigt sken spreds då taklampan släcktes i samma stund som de skulle sjunga ”ja må han leva”. På själva bordsskivan hade de tejpat fast en bordsduk i papper med motiv från Ben10. På väggen klistrade de sedan upp en bild på Ben10 som skrivits ut på dator och klistrats fast på frigolit. Bokstäverna som de skrev grattis med hade de köpt färdiga, men de skulle lika gärna kunna tillverkas på egen hand med hjälp av en dator och skrivare, eller helt enkelt färgglad kartong.


CIMG4452