Böcker som handarbete

Handarbete är inne. Jättehett. Så pass hett att man nu publicerar böcker med omslag som är broderade. Ja, det vill säga att de trycks efter broderad förlaga med prägling så det ska kännas som äkta hantverk. Senast ut i Sverige med broderade omslag är Bonniers, som ger ut Vilhelm Mobergs klassiska utvandrar serie med omslag broderade av Karin Holmberg, som låtit sig inspireras av traditionell brodyrteknik från Dalarna. Det är dock långt ifrån de enda böckerna i den här stilen.

 

Föregångare bland böcker med broderade omslag är Penguin Threads, böcker utgivna på Penguin med omslag utarbetade av Jillian Temaki och Rachel Sumpter. Artisterna har med stor detaljrikedom skapat broderade omslag till flera böcker, som ges ut i Penguin Threads serien. Alla böcker har präglade omslag för att öka känslan av genuint hantverk, och en rolig detalj är att om man öppnar upp omslaget så ser baksidan ut som den skulle gjort om boken verkligen hade broderats på riktigt och inte bara tryckts efter en broderad förlaga. 

 

En verklig artist på området broderade bokomslag är dock Jessica Reed, som köper in riktiga pocketböcker och broderar direkt på omslagen. Hennes handbroderade böcker är mycket eftertraktade, då det bara tillverkas ett exemplar av varje bok och varje bok är ett konstverk i sig. Denna mångkonstnär nöjer sig dock inte med att brodera på böcker, utan sätter sig ibland med en tidning eller ett original foto av modell äldre för att med nål och tråd skapa unika konstverk. Hennes föremål finns till försäljning och beskådande på Etsy

 

Så varför inte surfa in på länkarna ovan och hämta inspiration till sommarens handarbete? När favoritboken är färdigläst i hängmattan tar du fram en rejäl nål, broderigarn och förslagsvis en fingerborg och skapar ett garanterat personligt bokomslag! Sedan kan boken med stolthet ligga framme på soffbordet och lysa upp i vintermörkret och påminna om soliga sommardagar.