Hemslöjden fyller 100 år 2012

101_1481Hemslöjdens (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund) 100-årsjubileum firas med utställningar, workshops och mängder av olika aktiviteter i hela landet under hela året 2012. Jag var och besökte ett av workshoppen på Ersboda biblioteket i Umeå. Det fanns två små avdelningar där, en för att få prova på broderi och den andra för få prova på att tälja med ledning av hemslöjskonsulenter.

På broderiavdelningen fick jag både se och känna på olika alster och fick samtidigt information och tips på olika hantverk samt böcker. Jag fastnade speciellt för en bok som heter ”Sashiko, brodera på japanskt vis” av Agnes Delage-Calvet. Det liknar en syteknik i vilken man stoppar kläder, enkla stygn som bildar mönster.
101_1474
101_1476
101_1478
Jag fick även ett tips på en internetsida www.365slojd.se en blogg som är i full gång att fyllas med 365 saker som du kan slöjda själv eller tillsammans med andra. Det är en av Hemslöjsföreningens hemslöjdskonsulenters länksamling dit det även ingår flera länktips som tex. slöjdeniskogen.se för dem som är intresserade av slöjd i trä, slojdhaller.se där du hittar de mesta om slöjd och hållbarhet och slojdklubben.se som inriktar sig på hur du kan väcka barns nyfikenhet och skaparglädje.
101_1480
På avdelning täljning fick man prova på att tälja slevar och se olika föremål som man kan lära sig att tälja. Hemslöjdskonsulenten visade mig flera olika krokar som han lär ut hur man täljer ur ex björk.
101_1481
101_1486
Svenska hemslöjdföreningen har en hemsida på Facebook, och en egen tidning, som du kan hitta på Facebook eller på deras hemsida www.hemslojden.org också med deras program för 100 år jubileumsåret 2012. Man kan även bli medlem, vilket kostar 180 kr .
Svenska Hemslöjdsföreningens måtto är; ”Hemslöjd handlar om lusten till det handgjorda – glädjen och stoltheten i att skapa själv. Vi har kunskapen om hur du med material, tekniker, återbruk och handens färdighet kan bidra till ett hållbarare samhälle. Kunskaper som du kan ta del av genom kurser, föreläsningar och aktiviteter.”( www.hemslojden.org )