Pärlpyssel

parlmattanJag tycker det är roligt att pyssla med pärlor av olika sorter, och med rätt sorts pärlor blir resultatet nästan alltid vackert! Jag har länge velat göra ett underlägg (som även kan användas som insynsskydd) i pärlor, men har inte riktigt fått till det så jag blivit nöjd. Efter en del tänkande och pärlande har jag dock fått till en variant som jag är nöjd med och vill dela med mig av till er andra läsare av Syjunta!

 

 

Första steget var att pärla upp röda och gula pärlor i en rad. De stora oärlorna som jag använde hade två ingångshål och jag altererade pärlorna enligt bilden nedan. Mellan varje röd pärla la jag en liten gul pärla. Första raden innehåller 12 röda pärlor och elva gula pärlor. Jag trär upp pärlorna på en nylontråd, samma typ som används som fisketråd. Storleken på tråden är inte så viktig, det är lätt att skarva på mer eftersom man behöver förlänga tråden.

 

 

parlmatta1

 

När första raden var klar var det dags att pärla rad två, som ska hänga ihop med rad ett. Raden avslutas med en röd dubbelpärla och nästa rad påbörjas genom att nylontråden dras tillbaks genom samma pärla. Denna pärla är alltså sista pärlan i rad ett och första pärlan i rad två. Räknar man med den pärlan blir det ytterligare tolv röda pärlor i rad två, fast egentligen blir det 12+11 pärlor i rad 1 + rad 2. Antalet gula pärlor i rad två blir fortfarande elva stycken.

 

parlmatta2

 

Fortsätt på samma sätt tills du har den storlek du önskar på underlägget / insynsskyddet. Det går naturligtvis att göra längre rader än vad jag har valt att göra, allt beror på hur mycket pärlor du vill använda. Man kan även använda fler mindre pärlor mellan de stora pärlorna om an så önskar. Avsluta det hela med att fästa tråden med några rejäla knutar vid den avslutande röda pärlan.

 

parlmatta3

 

parlmatta4

 

Men det är inte klart ännu. Det är några lösa röda pärlor som ligger och vickar i kanterna. För att få ordning och reda så ramade jag in hela arbetet med ytterligare några små, gula pärlor.Längs varje kortsida fyllde jag på med fyra små, gula pärlor mellan varje stor, röd pärla. Det blir totalt sett 24 pärlor längs med  varje kortsida.

 

parlmatta5

 

 

När jag gick över till långsidan så gjorde jag serier om två små, gula pärlor mellan varje stor, röd pärla. Hela serien avslutades efter en kortsida och en långsida, där det hela avslutades med några rejäla knutar. Sen upprepades det hela längs nästa kort- och långsida.

 

parlmatta6

 

Så här blev slutresultatet

 

parlmattan