Flöte för bottenmete

Flöte för bottenmete

 

Bottenmete är ett populärt sätt att fiska i de allt vanligare sjöarna med inplanterad fisk, speciellt fiske efter regnbåge. Det vanligaste betet i dessa inplanterade sjöar är power bait, vilket är en behändig deg med flytegenskaper som lyfter kroken en bit över botten och ökar chansen att kroka en fisk. Jag vill gärna slå ett slag för bottenmetet generellt, för det fungerar utmärkt att använda sig av vid fiske efter vårt naturliga bestånd av fisk såsom öring, aborre, sik, mört, id etc. Problemet är att vårt naturlliga bestånd av fisk inte är så förtjust i powerbait utan oftast föredrar hemmagjorda degar, mask, räkor och dylika beten med dålig flytförmåga. Det medför att  betet hblir liggande på botten, vilket försvårar krokandet av fisken. Av den anledningen har jag börjat fästa en kork på linan en bit från kroken, för att lyfta upp den från botten. Det här kan man göra på många sätt och i den här artikeln får ni tips om ett sätt som ni kan utgå ifrån för att bygga era egna bottenmetesflöten.

 

Det som behövs innan ni sätter igång är följande:

IMG077
  • Trekrok storlek 16 av bra kvalitet. Undvik budgetkrokar – det skiljer lite i pris men är stor skillnad på hållbarhet.
  • Kork, finns att köpa på välsorterade fiskebutiker eller hobbyaffärer.
  • Lina, själv föredrar jag genomskinlig nylonlina 0.25mm.
  • Vass kniv.
  • Lim som inte löses upp av vatten.
  • Skärbräda
  • Gammal plastskärbräda från Ikea som det är dags att byta ut. :)

 

Mät upp upp linan som ska användas, en meter blir lagom. Längden kan varieras efter hur långt upp från botten som betet ska flyta. Knyt en öggleknut längst upp på linan som kan användas för att fästa linan i ett beteslås. Knyt sedan fast kroken på andra delen av linan med hjälp av palomarknuten. Hur man knyter dessa knutar kan ni läsa på Kurres Fiskeshop.

 

Nu är det dags för korken.

IMG066

 

Skären en skåran ungerfär in till hälften av korken, absolut inte djupare eftersom korken då lätt går sönder.

IMG067

 

Trä på korken ca 15-20 på linan cm från kroken, för att tillåta att betet sjunker ner en bit under den. Limma ihop skåran med ett vattentåligt lim.

IMG068

 

Nu är allt klart för att kunna fiska, men det är trevligt att kunna ta med sig vårat nya bottenmetesflöte utan att trassla in det i alla andra fiskeprylar. Av den anledningen behövs något lämpligt att vira upp linan på. Första gången jag byggde ett sånt här bottenmetesflöte tillsammans med en kompis använde vi oss av gamla Ikea skärbrädor av plast som skydd mot bordet. Min kompis kom på idén att använda dessa för att vira upp linan på.

 

Skär ut en lämplig stor plastbit från skärbrädan.

IMG073

 

Skär skåror tätt efter hela kanten på plastbiten för att kunna fästa linan i.

IMG069

 

Vira upp linan linan genom att fästa den i skårorna och avsluta med en tejpbit över kroken.

IMG072

 

Nu är det bara att bege sig ut och fiska.

 

Lycka till!!!

 

 

fisk IMG083