Sy ditt eget överkast

overkast9Jag har blivit väldigt förtjust i den brasilianska handarbetskonsten i sin enkelhet, i sin lite naivistiska stil. Mycket av mina ideer hämtas således här och jag anpassar den till mina egna arbeten. Överkasten som jag har gjort här, är till mitt barnbarn, som har en våningssäng.

 

Jag köpte till att börja ett tyg som skulle ta åt sig så lite damm som möjligt, då barnets mamma är allergiker. Överkastet skulle också av den anledningen bli av enkelt tyg dvs inte flera lager. Barnbarnet har fått vara med och välja motiv till de små tavlorna som jag sytt enskilt för att sedan sy fast dem på överkastet. Alla tyger som jag sytt figurer av och på, är restyger som jag köpt för en billig slant. Det var lite pillrigt att rita och klippa figurerna, men det svåraste var att sick sacka dem fast i tyget, speciellt i början innan jag kom riktigt igång med det hela. Jag använde olika färger på tråden för att pigga upp mina små tavlor ytterligare. Jag kallar dem för tavlor då jag har ramat in varje motiv med snedslå i olika färger på varje tavla, och de fick bli av olika storlekar för att varje tavla skulle vara unik i sitt slag. Överkastet fållades slutligen runtom. Det har tagit lång tid att göra allt detta först och främst för jag har mycket värk, men även för att jag velat ge mig tiden till att planera och fantisera ihop det tillsammans med barnbarnet.

 

overkast1

overkast2

overkast3

overkast4

overkast5

overkast6

overkast7

overkast8

overkast9

overkast10

 


När det första överkastet var klart valde vi att göra ett till med havsmotiv till överslafen i sängen. Här gjorde vi inte små tavlor, utan havets varelser syddes på lite hipp som happ för att ge sken av rörelse. Även här har barnbarnet varit med under arbetets gång och valt de figurer som vi skulle sy fast. Även denna gång avslutades arbetet med att överkastet fållades runtom.

 

Overkasthav1

overkasthav2

overkasthav3

overkasthav4


Slutligen gjorde jag ett enfärgat överkast till min egen säng. Jag mätte ut en bit som skulle täcka själva sängen och sydde sedan fast en kappa runtom, som sedan fållades. Arbetet är egentligen mycket enkelt, om än platskrävande och lite bökigt eftersom överkast behöver vara ganska stora.

 

Overkastmamma