Sticka till Barbie

Barbie2Barbie1Jag har aldrig riktigt lyckats få till det där med att sticka. Hur jag än gör blir det bara hårda korvar, vilket är rätt genant eftersom min mor hanterar stickorna utan större problem. En annan kvinna som hanterar stickorna med bravur är Lisa i Trelleborg. Hon har en egen hemsida, Sticka till Barbie, med gratis mönster på stickade kläder till Barbie och andra likande dockor. Det finns närmare tusen mönster på sidan, och det blir hela tiden fler.

Lisa har stickat så länge som hon kan minnas. Det mesta har hon lärt sig själv, och hon älskar att hitta på nya färgkombinationer och klura ut nya mönster. Idén att sticka till just Barbie kom när hennes barnbarn lekte med Barbie dockorna. Lisa hittade mönster till stickade kläder till Barbie dockor i olika tidningar, men tyckte att det var alldeles för många delar som skulle sys ihop och att det hela blev väldigt klumpigt. Så hon började grunna på egna mönster med så många delar som möjligt i ett enda stycke. När hon väl kommit igång var det svårt att sluta, och hon säger att det är precis lagom mycket att sticka till Barbie dockor. Hon hinner inte tröttna innan det hela är klart och då finns idéer till nästa plagg redan i tankarna.

Så småningom föddes idén att dela med sig av sina mönster. Som Lisa själv säger, det är synd att bara stoppa ner mönstrena i lådan till ingen nytta. Hon tyckte att det vore roligt om fler kunde ha nytta och glädje av dom. Så hon startade sin hemsida, där man kan ladda ner hennes mönster helt gratis. Jag kan lugnt säga att sidan har blivit en succé, Lisa har ca 1000 besökare per dygn! Dessutom kommer inte besökarna enbart från Sverige, utan från hela världen. De länder som är mest representerade är Sverige, Frankrike, USA, Enland och Holland. Mönstrena finns dessutom upplagda på flera språk, en idé som utvecklades med hjälp av hjälpsamma besökare från USA och Danmark som undrade om Lisa var intresserad av att få mönstrena översatta till fler språk. Så småningom hakade fler användare på och nu finns mönstrena översatta till engelska, franska, holländska, danska, norska och spanska.

Barbie3Barbie7Lisa har nu stickat Barbiekläder i ca 8 år med ett snitt på 125 mönster per år, och hon har inte lessnat ännu. Denna urkreativa kvinna varvar dessutom Barbiekläderna med virkade ”Fabler” och ”Nallar”, vars grundmönster hon hittat på garnstudio.com och sedan ändrat efter eget huvud. När jag frågar henne vad hon gör av alla underbara saker hon stickar och virkar svarar Lisa att det är praktiskt att ha när barnbarn och gästande barn kommer på besök. Jag kan tänka mig att det måste vara otroligt spännande för barn att komma på besök med sina Barbiedockor, som ett litet paradis! Dessutom har Lisa haft några alster på en liten utställning på Textilmuseet i Borås 26 september 2009 – 3 januari 2010. Personligen önskar jag att fler museer eller bibliotek kunde haka på och göra en utställning om Lisas Barbiekläder, jag är säker på att både små och stora flickor skulle kunna gå i timmar och bara sucka över dessa underbara skapelser! Medan vi väntar på detta kan vi surfa in på Sticka till Barbie och bara titta, låta er inspireras (jag skriver er, för jag kan absolut inte åstadkomma något som ens liknar Barbiekläder med stickor och garn) och sedan sätta igång och sticka till Barbie och andra liknande dockor!

 
Text: Helena Hörberg
Barbie8