Farmor Idas Café och Atelje

VoIda11VoIda2Lite bortgömd i stadsdelen Trindade i staden Florianópolis ligger en riktig skatt för alla som gillar att handarbeta. Det är Atelier e Café Vó Ida, eller på svenska Farmor Idas Café och Atelje. När man kliver genom dörrarna, från gatans brus, hamnar man i en annan värld. Mjuka toner av Enya spelar i bakgrunden och överallt finns olika saker som är tillverkade för hand, små och stora konstverk som fyller lokalen. Möblerna ger en känsla av svunna tider och blommorna på bord och längs med väggarna ger miljön en än mer levande känsla. Men det är inte bara en vackert inredd lokal som ger känslan av levande historia, lokalens namn har nämligen en spännande historia bakom sig.

 

VoIda10Namnet är taget från ägaren Henrik Caliari Vahls farmor, som avslutade sin sömnadskurs 1934. Hon arbetade med sin symaskin på pedal, som transporterades med hästvagn mellan kunderna. Under sitt arbete som sömmerska lärde hon känna sin make Ernesto Vahl som var Österrikisk konsul. De hann få två pojkar, men maken dog ung och Ida blev änka. I efterkrigstiden blev de utsatta för förföljelser, och Ida tog pojkarna med sig för att bosätta sig på en bondgård utanför staden. Ida arbetade som sömmerska, tog hand om jordbruket samt öppnade ett pensionat för studenter. Hon övergav aldrig sitt lilla jordbruk, och ännu vid 85 års ålder samlade hon in frukter som hon delade ut till vänner och bekanta. Genom sitt exempel har hon förmedlat känslan att allt som görs med kärlek och god vilja är värdefullt. Denna känsla av omtanke vill man förmedla även på Farmor Idas Café och Atelje, som slog upp sina portar i juli 2010. Initiativtagaren är Marta Helena Maciel Vahl, gift med farmor Idas barnbarn Henrik. Marta Helena började handarbeta för att få ner stressen och tröttheten efter dagens arbete. Hon kände att det gav henne så mycket nöje att hon ville dela med sig till andra och på så sätt kom idén till att öppna ateljen med tillhörande café.

 

VoIda5VoIda4På ateljen ger man kurser i flera former av handarbeten, som vävning, väsktillverkning, trämålning och docktillverkning. Men tyngpunkten ligger på olika arbeten med lapptäcksteknik. Kurserna ges i lokaler på övervåningen av huset, medan bottenvåningen upptas av en butik och caféet. I butiken säljs hobbymaterial av det mest skilda slag, det finns lite av allt men med en klar tyngdpunkt på vackra tyger och annat som kan behövas när man vill arbeta med lapptäcksteknik. Man kan även hitta färdiga presenter, de föremål man kan lära sig att tillverka på kurserna finns även färdiga för försäljning i butiken. Även väldoft av olika slag finns att köpa, det är verkligen en butik för alla sinnen.

 

VoIda1Vill du låta dig inspireras? Då är det bara att kliva över i café avdelningen, beställa in en kopp kaffe och en god tårta, sätta sig vid ett strategiskt bord och börja spana in alla underbara kreationer som är utplacerade i butiksavdelningen. Den som bara vill koppla av kan istället ta sitt kaffe och sin kaka in till orangeriet, där det hänger flera olika blommor, men framför allt vackra orkidéer som odlas av Henriks pappa, farmor Idas son. Henrik berättar för mig att har man tur och kommer vid rätt tidpunkt, då orkidéerna har blomperiod, doftar hela lokalen fantastiskt av blommande orkidéer. Farmor Idas Café och Atelje är till ytan inte så stor, men innehållet är rikt och varierat, så det är lätt att bli kvar i flera timmar och bara njuta med alla sina sinnen.

 

VoIda6Hur hittar du då till Atelier & Café Vó Ida? Först flyger du till Florianópolis, dit går flyg från São Paulo, Rio de Janeiro och Brasília flera gånger om dagen med flygbolagen TAM, Gol och Azul. Väl framme i Florianópolis hyr du en bil vid flygplatsen. Det går att ta sig runt med buss, men det är helt klart mycket lättare om du hyr bil. Kör sedan till stadsdelen Trindade och gatan Rua Prof. Milton Roque Ramos Krieger 99. Ateljen har en egen parkeringsplats. Alternativt kan du som sagt även ta bussen, då siktar du in dig på bussterminalen i Trindade som ligger på gångavstånd från Farmor Idas Café och Atelje. När du lessnat på att sitta och mysa på cafét kan du upptäcka resten av ön Florianópolis, ett litet paradis i södra Brasilien.

Text och foto: Helena Hörberg

VoIda3