Eda Mikk

 Handarbete kan vara ett tidsfördriv eller ett yrke. För de flesta av oss som handarbetar är det dock så mycket mer – det är en passion. För en del har det dock tagit ytterligare ett steg längre, handarbetet har blivit en livsuppgift, ett sätt att förbättra världen och sprida sin livsfilosofi till andra. Två personer som ser handarbetet som en livsgärning är Ida Koolmeister och Eda Mikk. Ida driver inredningssidan Craft Factory som säljer handgjorda inredningsdetaljer med miljötänkande och hjärta, medan Eda tillverkar hantverk gjorda med mycket själ och globalt tankesätt. De har mötts via Craft Factory och berättar i varsin intervju om hur handarbete, gamla traditioner och framtidstro möts. I den här delen får ni läsa om Eda Mikk.

craftfactory9Numera bor Eda i Uppsala, men hon kommer ursprungligen från Estland, där hemslöjdstraditionen är stark och det alltid funnits förebilder i familjen. I Estland växer man helt enkelt upp med konsten omkring sig. Estnisk hemslöjd baseras mycket på gamla folktraditioner och -mönster som lever kvar genom generationerna. Under Sovjettiden var det särskilt viktigt med hemslöjd, då det inte fanns så mycket att köpa i affärerna och det då var roligt att kunna skapa sina kläder själv. Eda älskar garn i alla former; hon stickar, virkar och broderar. På senare år har hon även börjat tova samt förkovra sig i redesign och reuse – hon använder t ex gamla ullkläder som basmaterial för att skapa något nytt.

Eda är utbildad kemist och arbetade inom universitetsvärlden i Estland. Vid sidan av universitetsjobbet engagerade hon sig i folkutbildning. För fem år sen flyttade Eda till Uppsala och det är där hon började satsa allt mer på sitt hantverk. Just nu arbetar hon i hemmet, som är fullt med garn och ull. Tovningen sker i badrummet, och ofta sitter Eda i soffan när hon stickar eller virkar. Det finns ett arbetsrum, men garnerna håller på att ta över lägenheten allt mer, och behovet av större utrymmen gör sig allt mer gällande för denna kreativa kvinna. Hennes dröm är ett stort arbetsrum med mycket plats för garner och tyger, samt möjligheten att tova och färga ute i en trädgård.

På tal om trädgårdar så hämtar Eda mycket av sin inspiration just från naturen. Naturen är en rik källa till material, och hon använder gärna naturens egna färgskalor. Att kunna odla växter för att sedan använda dessa till att färga garner är en annan dröm hon bär på. När hon går runt i naturen, eller för all del staden, samlar hon på sig olika impulser, som sedan länkas samman till en bild framför hennes inre. Det svåra är sedan att förverkliga denna inre bild med hjälp av garn. Tankarna virvlar runt och söker olika lösningar på problemen, och under själva skapande processen händer det ofta att hon ändrar på detaljer tills det hela får en tillfredsställande lösning. Hon säger själv att det är just den här processen som är det roligaste med skapandet, att lyckas följa upp en tanke till en färdig produkt som hon själv är nöjd med.

En av Edas målsättningar med sitt skapande är att göra saker som är snygga, vackra, miljösmarta, hållbara och framför allt funktionella. Hon önskar att hennes arbete kan bidra till att slit och släng ideologin tappar sin position, att vi människor börjar fundera varifrån det vi köper kommer. Hur skapas egentligen de billiga saker vi köper? Eda bär på en önskan att vi ska börja uppskatta kvalitet, att det ska bli trendigt att köpa saker som är handgjorda av småföretagare i Sverige och att fler börjar skapa vackra ting med sina egna små, vita händer.

craftfactory4Idag arbetar Eda som hobbyhantverkare, men hon vill börja arbeta som egenföretagare. Hon har en egen blogg, Mitt Garnlandskap, där hon visar upp och erbjuder sina saker till försäljning. Till den bloggen hittade en dag Ida Koolmeister och blev imponerad av de vackra produkter som Eda skapar. Ida frågade Eda om hon ville sälja sina produkter på Craft Factory, och idag finns Edas redesign/reuse produkter på Craft Factory. Det är en serie spetsskålar och kuddfodral som är gjorda med spetsdukar som är virkade av Edas svärmor och hennes mamma, från Bohuslän. Det är tänkt att Edas butikshylla i Craft Factory så småningom ska fyllas med nya saker gjorda av gamla, älskade ting.

Vi på syjunta är säkra på att vi kommer se mycket mer av denna kreativa estländska i framtiden. Det går inte annat än att bli imponerad av hennes breda kunnande och otroliga kreativitet när man kikar runt på hennes blogg, och vi önskar henne all lycka till med skapandet framöver!

Text: Helena Hörberg

Foto: Craft Factory och privat