Ida Koolmeister och CraftFactory

 Handarbete kan vara ett tidsfördriv eller ett yrke. För de flesta av oss som handarbetar är det dock så mycket mer – det är en passion. För en del har det dock tagit ytterligare ett steg längre, handarbetet har blivit en livsuppgift, ett sätt att förbättra världen och sprida sin livsfilosofi till andra. Två personer som ser handarbetet som en livsgärning är Ida Koolmeister och Eda Mikk. Ida driver inredningssidan Craft Factory som säljer handgjorda inredningsdetaljer med miljötänkande och hjärta, medan Eda tillverkar hantverk gjorda med mycket själ och globalt tankesätt. De har mötts via Craft Factory och berättar i varsin intervju om hur handarbete, gamla traditioner och framtidstro möts. Här kan ni läsa om Ida Koolmeister.

craftfactory1Intresset för inredning har Ida haft sen hon var liten. Redan när hon var tio år gjorde hon planritningar över flickrummet innan hon möblerade om. Senare startade hon en blogg om inredning på internet, som fick namnet Decoria. Nu började Ida på allvar surfa runt på olika inredningsbloggar och blev imponerad över hur många hantverkskunniga det finns ute i landet som tillverkar sina egna saker till hemmet. Men Ida ville mer. En sensommardag gick hon och spånade på ideer med fästmannen. Hur kunde man sammanföra inredning och internet till något som vore nyttigt för flera? Hur vore det om man kunde förena alla dessa händiga personer som hon hittat på internet till en plats? Helt enkelt underlätta för alla som vill inreda sitt hem med personliga och vackra saker, samtidigt som de som vill sälja sina produkter skulle nå en bredare publik. Craft Factory var född.

Craft Factory är en butik som bara finns på internet och bygger på att olika samarbetspartners säljer sina produkter där. Hantverkarna arbetar i alla typer av material; vissa väver, stickar eller syr medan andra snickrar och målar. Själv gillar Ida att göra bilder och tavlor, både på datorn och med pensel eller penna. När jag frågar om hon lagt upp några av sina egna produkter till försäljning, så säger Ida att det hon skapar ofta känns för personligt. Hon skapar oftast direkt för en speciell person, som exempelvis sina egna bröllopsinbjudningar.

craftfactory5Ida berättar att allt som kan användas i inredning säljs på sidan. Dessutom har man även börjat sälja smycken på sidan, eftersom såväl tillgång som efterfrågan varit stor. Antalet medarbetare varierar allt eftersom vad de olika samarbetspartnerna hinner med att producera och vill lämna ut till försäljning via Craft Factory. Varje produkt som säljs är tillverkad för hand, så de är alla unika och tillverkas i få exemplar. Många av hantverkarna använder sig av återbruk av olika material, vilket är miljösmart och gör produkterna unika. Eda Mikk är en av hantverkarna som vurmar för återbruk, då hon använder gamla spetsar tillverkade av sin svärmor till att göra nya produkter, t ex skålar.

Hur fungerar det då att köpa en inredningsdetalj via internet? Hur vet jag vad som passar i just mitt hem? För det första kan du gå in på Craft Factorys hemsida och titta på bilderna, drömma och planera hur de olika produkterna skulle passa in i just ditt hem. Har du sen fler funderingar, så går det jättebra att skriva till Ida, hon svarar mer än gärna på olika frågor om inredning via Craft Factorys blogg. Bestämmer du dig sedan för att du faktiskt vill köpa hem något, så får du prova, klämma och känna. Blir du missnöjd så har du 14 dagars öppet köp. Fast du kanske inte alls vill köpa, utan sälja? Då går det också bra att kontakta Ida, via sidans kontaktformulär. Ida är alltid intresserad av att hitta nya, duktiga samarbetspartners som vill sälja unika, handgjorda produkter i samarbete med henne.

craftfactory7När jag sedan frågar Ida vad det är som gör inredning så spännande blir hon ivrig. Hon menar att när du inreder ditt eget hem, så har du fria händer att sätta din egen prägel på bostaden. Är grunden lagom neutral, så kan man lätt variera sig efter årstid eller humör. Hemmen representerar mer och mer den som bor där, vilket ökar intresset för unika och personliga föremål. Att använda sig av klassiskt svenskt hantverk som inspirationskälla för nya, spännande hantverk är ett sätt att få en personlig prägel på sitt hem samtidigt som man ändå får en känsla av traditioner och en doft av svunna tider. Ett exempel kan vara ordspråk som kopieras på olika föremål, trycks eller broderas. Väggord och citatbilder är en moderninsering och förlängning av de gamla, traditionella väggbonaderna. Ida berättar att i hennes hem finns en blandning av hemsydda kuddfodral, omgjorda loppisfynd, hennes egna illustrationer och handvävda mattor. Basen är dock fabrikstillverkad och ambitionen är att hemmet ska kännas modernt och klassiskt på samma gång.

Ida berättar att hon har fått många nya, spännande kontakter via Craft Factory. Att få hjälpa andra att nå ut med sitt hantverk ger inspiration att driva företaget vidare. Det är ett hårt jobb, men i slutändan är det alltid värt det. Hon anser att det finns många duktiga hantverkare i Sverige idag, med flertalet föreningar som främjar hantverk. Tyvärr är det svårt att leva enbart på hemslöjd, eftersom arbetsgången är tidskrävande och materialet ofta dyrt. Ett sätt att minska kostnaderna är att återanvända gammalt hantverk i nya sammanhang. Ett annat sätt kan vara att lämna över allt administrativt arbete till Craft Factory och på så sätt få mer tid över till att skapa vackra hantverk som kan pryda de svenska hemmen.

craftfactory2

Text: Helena Hörberg

Bild: CraftFactory