Amigurumi

amigurumi3De är små, söta, runda och har blivit en het trend för handarbetare över hela världen. Med stora huvuden och små kroppar förhöjs gullighetsfaktorn. Nyttan? Avkoppling och distraktion, för något vettigt användningsområden har inte amigurumis, men man blir väldigt, väldigt glad av att se dom.

 

Ursprunget till Amigurumis är inte helt lätt att spåra, men man har stickat dockor i Kina sedan urminnes tider och förmodligen har idén hämtats därifrån. I Japan växte trenden sakta fram under den så kallade ”gullighets-eran” på 70-talet (kawaii) då Hello Kitty och andra Sanrio figurer växte explosionsartat. Under sena 80-talet körde den japanska TV kanalen NHK ett program som hette ”Ami” som var startskottet till Amigurumi trenden i Japan. Den har sedan spritt sig som en löpeld över världen.

Men vad är egentligen en amigurumi? Det är egentligen två ord, varav AMI betyder sticka, virka eller fläta medan GURUMI betyder sy och fylla upp, vilket är ett samlingsord för mjukisdjur och fyllda leksaker. Amigurumis behöver med andra ord inte vara virkade, de kan även vara stickade. Det vanligaste idag är dock att de är virkade, ofta i spiralformade eller eller runda mönster. De enklaste figurerna består av en enda del, medan de mer avancerade virkas i separata delar som fylls var och en för sig för att sedan sys ihop till en komplex figur. Det vanligaste är att man gör små djur, men i princip kan allt tillverkas som amigurumi – svampar, dockor, bakelser… Fantasin sätter gränserna tillsammans med fingerfärdigheten.

amigurumi1amigurumi2Hur gör man då en amigurumi? Är det svårt? Njae… det beror helt på hur avancerad du vill att din amigurumi ska vara. I princip räcker det med att kunna virka i cirklar, så du bildar en nedåtgående spiral som så småningom bildar en strumpformad figur. Det svåraste med att göra en amigurumi är alltså inte själva virktekniken, utan att få fyllningen att inte synas, vilket kan lösas på flera sätt. Ett av de vanligaste är att virka med en mindre nål än garnet kräver, något som garanterat ger tätare maskor men även kramp i fingrarna. Man kan även välja att använda färgad fyllning, som syns mindre genom maskorna eller använda mindre fyllning. Kan du läsa på engelska finns det många tips för den som vill lära sig att virka amigurumis på sidan Stacey Trock’s Fresh Stitching. Det finns även en mycket bra sida på svenska för den som vill göra amigurumis – Amigurumi på Svenska. För den som vill lära sig grunderna i virkning finns Syjuntas Lilla Virkskola som i flera delar beskriver de vanligaste maskorna som behövs vid virkning, även när du gör amigurumis.

En amigurumi är med andra ord en skapelse som inte kräver några avancerade kunskaper i virkning. Den ska även vara liten och söt, vilket gör att materialåtgången är liten. Du kan alltså ta med dig din lilla amigurumi virkning var du än är. Med andra ord – du har inga ursäkter till att inte börja. Så fram med virknålen och ta sedan foton på skapelserna och publicera här på syjunta!

Text: Helena Hörberg

Bild: Serena Barletta

Källor: Wikipedia, Enzine Articles, Ningbo LMM Amigurumi Co, Stacey Trock’s Fresh Stitching, Amigurumi på Svenska