Sjöboden-Stocka

En utflykt med oväntat resultat!

  

Ibland tror man att något ska inträffa på ens resa och blir besviken när det inte händer. Ibland åker man helt förutsättningslöst och får då träffa intressanta människor och se vackra saker. Det sistnämnda hände på en bilresa mellan Sundsvall och Uppsala i sommras. Det var då jag upptäckte pärlan Sjöboden i Stocka. Annat

 

Jag skulle ner till Uppsala på bröllop, men jag och min man kände att vi hade tiden för oss och beslöt att ta en omväg istället för att blåsa E4 rakt söder ut. Vi körde Kustvägen och hittade en liten idyll vid kusten, Stocka! Vi hamnade där på grund av ödetsnyck och hungriga magar. En skylt som sa ”Restaurang Måsen” lockade vår nyfikenhet och kurrande magar. Restaurangen bjöd på en underbar utsikt mot havet och en kycklingfilé som var utöver det vanliga. Kocken visste verkligen hur en kycklingfilé skulle tillagas för att bli saftig och helt underbart god. När magen var full beslöt vi oss för att ta en titt på Sjöboden som låg granne med Restaurangen.

karta
Klicka på kartan för att visa en större bild.
loggaBåde restaurangen och Sjöboden är välkommande i sin atmosfär.

 

När jag kom in i Sjöboden mötes jag av en uppsjö av olika handarbeten. Det var kläder, inredningsdetaljer, smycken och mycket, mycket mer. Som en inbiten handarbetsfantast började det självklart klia i fingrarna och mitt huvud fylldes av inspiration och längtan efter att skapa (synd att jag inte hade med mig något projekt).    ingng
Då både jag och min man kände att detta var ett guldkorn, som vi ville att fler skulle få ta del av frågade vi den person som stod i kassan om vi fick fota. Vår förfrågan ledde till att vi började intervjua Gunn Olsson, som är en av ca 30 personer som har handarbeten till försäljning inne på Sjöboden. ingang2
innebutiskbitradeGunn visar några av sina alster som består av bland annat stickade halsdukar, mössor, handledsvärmare och gaffelvirkade halsdukar. Vi började prata om handarbete och inspiration, efter att jag halvt lyriskt sprungit runt i butiken och fotat det enda verket efter det andra. Gunn berättade att hon en gång fått en vin fläck på en vit jumper som inte gick bort. Hon hade funderat på hur hon skulle lösa problemet och i jakt på den saken hittade hon några fina monogram som hennes mormor broderat på ett lakan. Lakanet var urtjänt sedan länge men monogrammet var fortfarande vackert. Gunn tog helt sonika och sydde fast det vackra broderiet på sin förstörda jumper och vips hade hon en ny jumper med en personligt touch. 
Inne i butiken fanns såklart inte bara Gunns vackra handarbeten utan massor av annat. En av utställarna hade använt broderier som dekoration på handväskor, vilket jag tycker är ett utmärkt sätt att använda broderier på, något jag själv gjort vid ett flertal tillfällen. Det fanns även ett antal väldigt vackra barnlapptäcken. Gunn berättade då att dessa var gjorda av Sjöbodens yngsta deltagare, en blott 20 årig kille. Alla som säljer sina alster på sjöboden har på ett eller annat sätt någon typ av anknytning till Stocka. 
barngrejorvaskorkeramiklapptcken
Det här var tredje sommaren som Sjöboden hade öppet och jag hoppas att de kommer att ha öppet många fler sommrar. Sjöboden har öppet från kl 12-20 och säsongen började i år vid morsdag och fram till midsommar hade de öppet varje lördag och söndag. Från midsommarafton fram till Lyskvällen är hantverksstugan öppen varje dag mellan 12-20. Om jag inte missminner mig kommer öppentiderna vara ungefär de samma nästa år (2011) om de kommer att få ha öppet. kviltat
Jag lämnade Sjöboden med ett varmt hjärta om att det finns fler inom några mils avstånd som delar mitt interesse att skapa. Självklart kunde jag inte lämna stället helt tomhänt. I en liten påsen fick en kviltad vinflasks värmare/kylare följa med.