Scrapbooking – något att minnas

scrap1Överallt i hobbykretsar pratas det numera om scrapbooking, som vore det något nytt och revolutionerande som precis dykt upp från USA. Men gott folk, som vanligt är det inte alls en nyhet från USA, utan en Europeisk export som i USA ändrat form till något piggare och färggladare än den gamla klippbok, som det faktiskt är frågan om. Scrapbook blir översatt en bok för urklipp, alltså en gammal, hederlig klippbok, där minnen av olika form förvaras. Men dagens moderna klippbok är inte alls vad den var då våra far- och morföräldrar satt och klistrade in minnen, utan formligen exploderar i färg och kreativitet.

Redan de gamla grekerna hade en sorts handskrivna ”klippböcker”, så kallade hypomnema, där man skrev upp viktiga tankar om det man läst, hört eller samtalat om. Det är alltså inte frågan om en dagbok, utan en form att registrera sådant andra uttalat sig om, som man vill kunna återkomma till i framtiden. Grekerna var de första i historien att uppföra den här typen av anteckningar och därför anses detta vara ursprunget till klippböckerna och scrapbookingen, en sorts handskriven klippbok.

När sedan tryckkonsten uppstod började man klippa och klistra, såväl tankar som bilder. Vid den här tidpunkten började såväl decoupage, collage som scrapbooking att växa fram i Europa. Dessa tre former är alla besläktade med varandra och deras utveckling hänger intimt ihop med tryckkonsten – då konsten att trycka gjorde att tankar och bilder kunde massproduceras. Under den Viktorianska eran i Storbritanien ansågs klippböcker vara en ypperlig underhållning för fina damer. Man fyllde sin klippbok med anteckningar, dikter, torkade blommor, teckningar, brev, kort och annat som ansågs värt att minnas. Dessa klippböcker bands in vackert i läderomslag och sparades genom generationer. Även barn uppmuntrades att rita och anteckna i klippböcker, som man sedan sparade. Några kända scrapbookare från äldre tider är just Drottning Victoria men även Thomas Jefferson och Mark Twain. Den sistnämnde lät publicera Mark Twains Adhesive Scrapbook, en bok med självklistrande sidor som användes för scrapbooking. Det var det av hans verk som uppskattades mest av samtiden.

scrap2Då fotokonsten upptäcktes fann klippboken ett helt nytt användningsområde. Nu samlade man inte bara urklipp från tidningar och böcker, personliga anteckningar, foton och brev. Att en bild säger mer än tusen ord upptäcktes fort, och klippböckerna började mer och mer cirkulera kring fotona, där texterna fick en underordnad roll, mer ur dekorativt och förklarande syfte än att vara själva huvudpersonen i klippboken. Modern scrapbooking involverar ofta mycket avancerade upplägg kring fotona. Den professionella scrapbookaren har en mängd avancerade material som de använder sig av – syrafritt lim (som inte fräter på fotona), urstansnings apparater, emboss pulver som framhäver stämplar, gelpennor, glitterlim osv.

Men när började då egentligen den moderna rörelsen scrapbooking? Den vi har att tacka för dagens hypertrend scrapbooking heter Marielen Christensen. Hon började samla sina familjefoton i album på ett mycket kreativt och dekorativt sätt. Så småningom hade hon samlat på sig över 50 album och bjöds in att presentera dessa vid World Conference of Records i Salt Lake City, USA. Hennes album gjorde stor succe och tillsammans med sin make skrev hon en gör-det-själv-bok med titeln Keeping Memories Alive. Tillsammans öppnade de 1981 en scrapbook affär, som är öppen än idag. De har en egen hemsida www.scrapbooks.com där hela historien finns att läsa, samt allt annat som det bara går att tänka sig – material, ideer… Deras hemsida är helt enkelt en av scrapbookingens hörnstenar, då Marielen kan sägas vara den moderna scrapbookingens moder.

Klippboken fortsätter än idag att moderniseras. Numera används inte bara den traditionella klippboken, utan den finns även i digital form. Många sitter idag och scrappar enbart med hjälp av datorn, lägger upp digitala klippböcker, som med datorns hjälp kan bli hur avancerade som helst. Men nog finns det allt en stor tillfredsställelse i att få göra det hela för hand – med sax, lim och gamla, hederliga urklipp.

scrap3Vad behöver man då för att börja scrappa?

Ja, egentligen behövs det inte mer än vad man behöver för att börja med decoupage – sax, lim och papper! Självfallet kan listan göras mycket längre än så. En bra lista för hur man kommer igång, som jag lånat från den amerikanska hemsidan http://indianchild.in, ser ut så här i översättning (med vissa ändringar):

  • Album: Du bör köpa ett album som passar dina behov perfekt. Du behöver inte köpa ett dyrt album, men investera i en kvalitetsprodukt.
  • Papper: Papper är ett material som du måste ha för att scrappa. Pappret som du vill använda måste vara syrafritt och av arkiverings-kvalité. Storleken på pappret beror på storleken på ditt album.
  • Foto lim: Du måste använda lim och klisterlappar av hög kvalitet, så att fotona fäster utan att du ska behöva limma fast dem om och om igen. Klisterlapparna bör också vara syrafria. Du kan använda klisterpennor, limstift, fotohörn och andra foto häftningsanordningar till din klippbok.
  • Sax: En vass sax är ett måste för att du ska kunna börja med din klippbok. Du kan använda dekorativa saxar för att ge ditt foto ett ojämt men elegant mönster.
  • Pennor: För att börja med din klippbok räcker det med en svart, röd eller blå penna. Du kan använda gelpennor för att dekorera din sida med pratbubblor, fotohörn eller ramar runt sidan.
  • Mönsterark: Ett mönsterark i plast med olika former som cirklar, rektanglar, kvadrater och/eller hjärtan är användbart för scrappare. Du kan följa konturerna med en penna på baksidan av fotot och på så sätt klippa ut fotot enligt mallen.
  • Skydd: Sidorna bör skyddas mot damm, fingeravtryck och annat material som kan förstöra dina klippsidor. Detta kan ske genom någon form av tunnt papper, plastfilm eller inplastning av sidorna.

Hur börjar man?

  1. Det bästa är att samla ihop så många foton som möjligt. Samla alla stora och små familjealbum till din klippbok.
  1. Nästa viktiga steg är att sortera fotografierna. Du kan behöva hjälp av den äldre generationen för att kunna sortera efter år, månad och händelse.
  1. Börja med att scrappa från din favorithändelse eller ditt favoritår och få generationerna att känna sig stolta över sitt arv.

Så nu är det bara att börja botanisera bland fotona och kom ihåg att det allra viktigaste är att du har roligt och att det blir ett album för minnen, som du kan skratta och gråta åt tillsammans med familj och vänner. En glad amatörs fotosida kan vara precis lika full av minnen som ett scrapbooking-proffs sida. Våga ta tag i saxen, limmet och fotona – för det är enormt roligt att samla de finaste minnena i en gammal, hederlig klippbok!

klippbok

 

Text och foto: Helena Hörberg