Husqvarna till Shanghai

Husqvarna har nu i maj flyttat hela sin symaskinsproduktion till Shanghai, enligt rapport i NyTeknik nr 21 årgång 2010. Beslutet togs redan den 14 januari i år, enligt Husqvarnas egen pressida, och beslutet kom som en smärre chock för de anställda, allt enligt artikel publicerad i DagensNyheter samma datum. Ledningen på Husqvarna motiverar beslutet med en allt kärvare marknad, där de för att konkurrera behöver kunna sänka priserna på sina symaskiner, något som Husqvarna endast påstår sig kunna göra genom att flytta tillverkningen av symaskinerna till Shanghai. Detta innebär att drygt 150 anställda har förlorat sina arbeten, medan endast 60 personer vid produktutveckling och marknadsföring behåller sina jobb vid Husqvarna i Sverige, allt enligt NyTeknik. Husqvarna har en lång tradition av tillverkning av symaskiner i Sverige, den första symaskinen såg dagens ljus 1872 och döptes till ”Nordstjerna”. En epok som alltså har gått i graven nu i maj.