Quick knit på en torgmarknad i södra Brasilien

intervju1Huvudstaden i delstaten Santa Catarina i södra Brasilien heter Florianópolis. Halva staden ligger på fastlandet och den andra på en ö. Centrala Florianópolis är lugn för att vara en huvudstad i en av Brasiliens delstater. Mycket öppna ytor, en fantastisk vacker strandpromenad och kör man bara 20 minuters bilväg från centrum når man badstränder och fiskebyar.

En av dessa charmiga fiskebyar heter Santo Antonio de Lisboa och där har man regelbundet en marknad där lokala entreprenör säljer sina hantverk. Det finns handgjorda chokladtryfflar, vindsnurror i trä kuddfodral och sjalar. Färgerna gnistrar i solskenet från hantverken, som bjuds ut till försäljning från enkla stånd mellan de gamla husen i kolonialstil. Måsarna skränar och segelbåtarna guppar i vågorna. Friden sänker sig sakta över besökarna som strosar mellan stånden. När jag själv besökte marknaden en solig lördag fascinerades jag framför allt av de stickade halsdukar, sjalar och hårband som såldes av Rosana Ceni. Hennes verk är tillverkade med quick knit teknik och under samtalets gång slogs jag än en gång av hur varierat man kan arbeta med denna urgamla teknik.

intervju2

Rosana, som säger sig vara för blyg för att vara med i bild på internet, har arbetat professionellt med textilier i 12 år, men hennes passion är gammal. Redan när hon studerade filosofi på universitetet försökte hon så fort det fanns tid att ägna sig åt sin hobby. Rosana experimenterade inte bara med quick knit, utan även med stickning, virkning, målning, möbelklädsel, men inget har gett henne samma tillfredsställelse som quick knit. Hon säger själv att det verkar finnas kodat i hennes DNA att det är just detta som hon ska ägna sig åt! Så småningom tog passionen för textilier över helt, hon lämnade sin karriär som filosofilärare vid ett universitet i södra Brasilien och ägnade sig istället helhjärtat åt textilkonsten.

intervju4Snart kände Rosana att hon bemästrade tekniken och det blev allt mer klart för henne att materialet hon arbetade med var ytterst viktigt för slutresultatet. Hon arbetar därfor enbart med naturmaterial som rent ull (det mest levande av alla enligt henne själv), ädelt siden, vanlig bomull och mera rustika material som lin och strå. Hon påpekar att möjligheterna att använda olika material i quick knit är i det närmaste outsinliga, bara fantasin sätter gränser. Hennes arbeten är mycket färgrika, med klara färger, och hon berättar att när hon arbetar med siden färgar hon in sidentrådarna själv med naturfärger av olika slag som lök (gyllene), eukalyptusblad (beige, grönt och grafitgrå) och kaffepulver (brunt).

intervju3”Siden är ett otroligt material att arbeta med. Jag arbetade framför allt med grövre siden, som inte duger till export, eftersom det är billigare, men även med finare siden, chantung, som har mer glans. På senare år, med den ekonomiska krisen, har sidenet blivit för dyrt för mig och kunderna har svårt att betala för lite dyrare produkter, så jag har slutat att tillverka textilier i siden, men det kliar i fingrarna att börja arbeta med siden igen, eftersom det är ett så fantastiskt material.” Rosana talar med hela kroppen, fingrarna väver mönster i luften medan hon beskriver sidenets kvaliteér och jag önskar intensivt att jag kunde fått se något av det hon tillverkat i siden, men tyvärr har hon inget med sig på marknaden den här dagen. När jag frågar vad hon brukade sälja i siden förklarar hon att det var dekorativa filtar, gardiner och tallriksunderlägg.

Rosana berättar för mig att det har varit några svåra år, men att det verkar som att det äntligen håller på att vända för henne nu. Det kommer fler turister igen med bättre ekonomi. På min fråga om hon inte säljer via internet, så skrattar hon lite och säger att hon visst säljer lite via e-post förfrågningar, men modern teknik och uråldrig quick knit känns lite svåra för henne att förena. Hon lovar dock att försöka scanna in bilder på andra arbeten, så jag kan lägga upp för er läsare på syjunta i framtiden. Jag får en varm kram när vi säger adjö, och i håret har jag ett orange hårband. I hjärtat har jag med mig en ny vänskap, för jag är säker på att jag kommer träffa Rosana igen, nästa gång jag är i Florianópolis.

Den som är intresserad av att få kontakt med Rosana, kan kontakta oss på syjunta så förmedlar vi kontakten (inklusive översättning till/från portugisiska).

Text och foto: Helena Hörberg

intervju5Till Florianópolis kan man ta sig med flyg från såväl Rio de Janeiro som São Paulo. Flygbolagen TAM, Azul och GOL flyger alla dagligen till Florianópolis, både från Rio de Janeiro och São Paulo. Vid flygplatsen i Florianópolis kan du hyra bil och till Santo Antonio de Lisboa kör du på ca 20 minuter från centrum. Högsäsong är i december till mars, då är det svårt att få hotell och vi rekomenderar att boka hotell i förväg. övriga tidpunkter på året är det lätt att få tag på trevliga hotell på hela ön. Vädret under svensk sommar är kyligare i Florianópolis än i tex Rio de Janeiro, men påminner i mångt och mycket om svenskt sommarväder.