Konsten att sticka med spikar

quickknit1Quick knit, loom knitting, tear, spikstickning… kärt barn har många namn. Tekniken att sticka med hjälp av spikar i metall eller plast, i räta linjer eller runda former, är en gammal konst som blivit populär igen på senare tid. Hur gammal är den egentligen och vad kan man egentligen skapa med hjälp av dessa redskap?

Den äldsta formen av stickning som man känner till kallas nålebindning och man har hittat sockor som har stickats med den metoden i Peru och Egyptien från tiden runt Kristi födelse. I nålebindning används en flat nål som man trär igenom en ögla och tråden dras sedan helt genom öglan. Det går utmärkt att använda korta garnbitar när man använder sig av den här urgamla tekniken och textilerna som skapas är täta och mycket hållbara. Det är svårt att skilja arbeten gjorda med nålebindningsteknik från vanliga stickningsarbeten.

Det vi egentligen menar med stickning uppkom förmodligen under 1000-talet i Egypten, det är i alla fall här man hittat de äldsta stickade föremålen, självklart strumpor. De äldsta kända stickade föremålen i Europa tillverkades av muslimer vid spanska hovet under 1200-talet, däribland kuddfodral stickade i silke.

quickknit2Steget från handstickning till maskinstickning togs redan i slutet på 1580-talet, då Rev. William Lee konstruerade en bräda med en enkel rad av spikar på vilken man kunde tillverka en hel rad av öglor på en gång och med hjälp av en speciell krok kunde man dessutom få dessa öglor att släppa för att sedan tillverka ännu en rad öglor som bildade en lång kedja. Den första quick knit brädan var född! Rev. William Lee så genast potentialen i sin uppfinning och besökte den Engelska drottningen Elizabeth men lyckades tyvärr inte väcka hennes intresse tillräckligt för att få finansiellt stöd, och han dog utan att ha sett sin dröm om en stickningsindustri födas. Detta förverkligades dock av hans bror under tidigt 1600-tal.

Först 1759 fick Jerediah Strutt från Derby patent på en stickbräda med dubbla spikrader, och 1798 uppfanns den runda quick knitting apparaten av fransmannen Decroix. Den moderna quick knittingen såg alltså dagens ljus redan i slutet på 1700-talet! Dagens quick knittare förvaltar alltså ett äldre kulturarv än de flesta av dem är medvetna om. I Europa och USA använder sig de flesta av moderna quick knit brädor gjorda i plast, men i Brasilien arbetar man fortfarande med en äldre typ gjorda av spikar som slagits fast i plankor, det krävs alltså inte krångligare material än lite spik, en bräda, garn och en virknål samt stor portion fantasi för att komma igång.

quick_knit3
     Quick knit utrustning till försäljning i en butik i Brasilien

Men hur gör man egentligen? Ett enkelt google sök på det engelska uttrycket loom knitting ger tusentals träffar och flera av dom ger enkla instruktioner, fast såklart på engelska. Det finns dock även instruktioner på svenska och en mycket bra instruktionsvideo på svenska finns upplagd på youtube.

För dig som läser på engelska kan jag varmt rekommendera sidan Loomknitting där det ges otroligt tydliga illustrerade instruktioner för hur man stickar med sin quick knit, såväl raka som runda stickningar. Det finns även bra informationshäften på Panduro och där kan man även köpa det material som behövs for att komma igång.

Vad kan man då skapa med en quick knit? Det verkar som det bara är fantasin som sätter gränser. Sjalar, halsdukar, mössor, tofflor, väskor, vantar…. Mönster för nedladdning, både gratis och mot betalning, finns i tusentals på internet. En av de sidor som imponerat mest på mig är Loomknittingdesigns  som innehåller otroligt avancerade skapelser gjorda med just quick knit. Vad väntar ni på? Ut på internet och låt er inspireras! Lägg sedan upp era skapelser här på syjunta, så vi andra får se vad ni åstadkommit.

Text och foto: Helena Hörberg

rosa_mossa
           Rosa basker stickad med quick knit teknik av Therese