Tillverka regnbågskritor

IMG_8953När man har små barn verkar det som om alla kritor som köps in snart förvandlas till mikro-bitar. Ett roligt sätt att förvandla alla dessa mikroskopiska kritbitar till nya kritor är att smälta ner dom och tillverka regnbågskritor. Här kan du läsa om hur man gör!

Så här såg det ut i våran kritlåda när vi startade:

IMG_8945

Vi började med att sortera upp de minsta bitarna i olika färger. Rosa blev det lite av, så vi valde till slut att slå ihop rosa med rött. Vi blandade även svart med vitt och lite mörklila för att se vilken nyans det skulle bli.

IMG_8946

Innan kritorna smälts ner är det viktigt att alla papperspitar tas bort, men om man skulle glömma det går de att fiska upp innan man häller upp kritsmeten i formarna. Smutsen på kritorna samlas helt fantastiskt nog upp i små ”smutsbollar” som man lätt fiskar upp, så den nya kritan blir helt magiskt ren!

Vi använde små plastkoppar som formar, det var väldigt praktiskt eftersom det bara var att trycka ut kritorna efteråt. Formen avgör slutformatet på kritan, men det går ju att skära upp i mindre bitar om man vill. Jag har en tre-åring hemma och större kritor ligger fint i en liten barnhand.

När alla kritor sorterats upp gäller det att välja vilken färg man ska börja med. Sedan smälter man dem i ett vattenbad. Vi valde att sänka ner en liten gryta i en större gryta, det krävs nämligen kokande vatten för att kritorna ska smälta helt! Nu kommer den bästa biten (tyckte i alla fall mina barn), att se vilken nyans det blir när alla kritor smälter ihop!

IMG_8943

Mellan de olika färgerna torkar man av sked och gryta med hushållspapper, otroligt effektivt! Häll upp smeten i formarna, och låt svalna mellan de olika lagren så ett skikt bildas, annars flyter färgerna ihop. Fast det kan också bli roliga effekter om man häller på den nya färgen innan den gamla har stelnat. Låt fantasin och kreativiteten flöda!

IMG_8944

När formarna är fulla ställer man dom åt sidan för att svalna helt, den inre kärnan tar ett bra tag att svalna. Låt dom svalna långsamt, så de inte spricker.

IMG_8948

När kritorna helt svalnat trycker man ut dom ur formen.

IMG_8950

Sen är det bara att rita!

IMG_8952

Formatet på våra regnbågskritor var lite extra roligt, för det går att använda dom som byggklossar också när man lessnat på att rita….

IMG_8954

Hoppas ni får en rolig stund med era regnbågskritor och att både kritor och teckningar kan lysa upp i det kommande höstmörkret!

IMG_8951