Syjuntas Lilla Stickskola – Del 1

Syjunta har tidigare haft en serie som hette Syjuntas Lilla Virkskola. För att läsa Virkskolan klicka här.
Nu kommer äntligen den efterlängtade fortsättningen – Syjuntas Lilla Stickskola!

sticka1

 

Innan man kan börja sticka skall man köpa garn och stickor som passar till just det garnet. Alla garnystan har en pappersremsa över garnet där man kan läsa sig till vilken storlek man skall ha till stickorna. Garnets och stickornas storlek bestäms i sin tur av vad man har tänkt sig sticka. Grytlappar, halsdukar kan man själv bestämma vilken tjocklek man vill ha på garnet, men andra stickningar bestäms av mönstret man följer.  Det finns att köpa mönster på handarbetsaffärer, men man kan även hitta dem i olika veckotidningar, handarbetstidningar eller på internet.
All stickning börjar med att man skall lägga upp ett bestämt antal maskor. Det man skall tänka på innan man lägger upp maskorna är att ha tillräckligt lång garnände, som skall räcka till alla maskor som skall läggas upp. Det blir större uppläggnings maskor om man lägger upp maskorna på dubbla stickor. Det underlättar stickningen på kommande varv, då det inte blir så svårt att hämta upp maskorna.
sticka2
Gör en ögla och trä den över båda stickorna och dra åt garnet så att öglan sitter.
sticka3
Så här gör du en uppläggnings maska: Håll stickorna i höger hand och garnet i vänster hand. Garnänden skall ligga över tummen och garntråden till nystanet skall ligga över pekfingret. Håll garnet spänt genom att klämma fast med fingrarna mitt i högerhanden.
sticka4
För stickorna in under garntråden vid tummen.
sticka5
och sedan bakom garntråden på pekfingret.
sticka6
 Trä över öglan på tummen över stickorna och dra åt.
sticka 7
när du har lagt upp önskat antal maskor dra försiktigt ut den ena stickan.
Det var först steget till att börja sticka. Det tar lite tid att lära sig att lägga upp maskor, men träning ger färdighet.
I del av Syjuntas Lilla Stickskola lär vi ut hur man stickar räta och aviga maskor.