En nästan nyttig födelsedagstårta

Nästan nyttig tårtaNär man ska fira barn blir det lätt socker, mer socker och ännu mer socker. För att komma bort från detta lite har vi på Syjunta tagit fram en laktosfri tårta där vi bara använt fruktsocker. Vi valde fruktsocker eftersom det känns mycket bättre än sötningsmedel, men självklart går det att ersätta fruktsockret med sötningsmedel om det är någon som lider av diabetes, eller helt utesluta sötningsmedel! En jättegod och nästan nyttig tårta som passar även de minsta.

Det här behöver du till tårtbotten:

  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 1.5 dl frukt- eller druvsocker (strö, för bakning)
  • 3 dl vetemjöl (alt 1.5 dl vetemjöl special och 1.5 dl fullkornsvetemjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker, vanillinsocker eller motsvarande mängd äkta vanilj
  • 1 dl laktosfri mjölk

Så här gör du tårtbotten:

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
  4. Smält smöret. Ta bort från spisen och häll i mjölken.
  5. Rör ner mjölkblandningen i smeten.
  6. Häll ner i smord och bröad form på 1.5 liter.
  7. Grädda 40-50 min i ugn på 175C.

Det här behöver du till tårtan:

  • 2-4 små bananer
  • 1 mango (helst färsk mogen, men det går bra med motsvarande mängd djupfryst mango)
  • lite vatten
  • ca 100 g vit choklad
  • äppelskivor

Så här gör du tårtan:

  1. Kör banan och mango tillsammans med lite vatten i en matberedare eller mixa med handmixer till en jämt puré. Detta blir fyllningen som läggs mellan tårtbottnarna.
  2. Riv den vita chokladen och sprid ut över tårtan. Vill man slopa sockret i den vita chokladen används laktosfri vispgrädde istället.
  3. Dekorera med äppelskivor och servera!

Kalasfin tårta