Våren är här!

dagens fågelVåren har äntligen kommit till Norden. Det har varit några helt underbar dagar med sol och värme, då också de första sommarentusiasterna har visat sig ute klädda i shorts och linne. Många av vårfåglarna har anlänt även till Västerbotten och gräsmattorna grönskar mer och mer. Det är helt underbart se hur den nordiska befolkningen tinar upp och visar sig i stora skaror ute på gårdarna med sina rykande grillar och har samtal med varandra lite här och var. Nu kommer det Valborg snart fast då brukar våren som oftast vända ett steg tillbaka för att släppa fram vinterns sista snöflingor på marken. Jag minns inte många varma Valborgs aftnar utan har för mig att jag har alltid frusit mig igenom dem och hur kören stått i snöyran och sjungit vårsånger :

Sköna maj, välkommen 
till vår bygd igen! 
Sköna maj, välkommen, 
våra lekars vän! …….

( Johan Ludvig Runeberg)

Sjungom studentens lyckliga dag,

låtom oss fröjdas i ungdomens vår!

Än klappar hjärtat med friska slag,

och den ljusnande framtid är vår……

( text Heman Säterberg )

Vi tänder våra våreldar och värmer oss i snöstormen framför lågornas värme. Smällare förekommer också i vanlig ordning till mångas förtret. Jag personligen sätter gränsen till vår då jag har sett de första vitsipporna och tranorna, som oftast flyger över vårt hus mot sina boplatser i Norra Sverige samt då våra bofasta fåglar talgoxarna sjunger sina pigga och glada vårsånger. Vi har en talgoxe som bor i trädet bredvid vår balkong på fjärde våningen. Hon/han försvinner troligen till skogen varje vinter, men när våren kommer så flyttar han/hon till vårt träd igen och gläder oss med sin sång från tidig morgon tills solen gått ner. Jag har inte kunnat följa fågelns aktiviteter under sommaren då löven täcker insynen till trädet, men han/hon finns där hela tiden tills hösten kommer igen. Mina två katter, som bosätter sig på vår nätade balkong under den varmare årstiden har också mycket glädje av denna pigga talgoxe, som stimulera deras jakt instinkter utan att någon kommer till skada.

Många av oss är mycket trötta efter den långa, mörka vintern och vårens ljus och värme lockar oss att kanske göra så mycket mera än vi egentligen orkar. Jag har lämnat bort allt vad trädgårdsarbete heter och planterar nästan inga blommor längre, fast nog  finns lusten där ännu att få sätta fingrarna i den mörka mullan och gräva , så och plantera. Jag ägnar mig numera åt att njuta av det vackra som sakta växer fram vad närmare sommaren vi kommer. Min hobby är numera att fånga allt jag bara hinner med kameran i stället. Min granne talgoxe finns med i många bilder i många olika positioner.

Fåglar är inte annars så lätta att fånga med kameran då de så sällan sitter stilla så här års, när de har fullt upp med att fria, bygga bo och mata ungar. Blommorna är mycket lättare för de växer stilla på sina platser där de en gång har grott upp från frön till små plantor. Naturens stora under sker just på våren då grönskan sakta växer fram från den brunsvarta jorden och på träd som sett livlösa ut under hela vintern. Det är tiden då vi människor egentligen borde stanna upp och bara njuta av ljuset och se på undret i stillhet. Snart är det sommar och tiden för vandring i skogar, stränder och även städer som blommat upp efter en kall och dyster vinter.  Jag önskar er alla en riktigt trevlig Valborg och vår !

 

dagens fågel