Sy en väska av ett par byxor

Återvinning är kul! Av ett par slitna baby-byxor sydde vi en barnväska, men använder man ett par större byxor så får man självklart en större väska. 

Så här gjorde vi:

Byx-Bag 1Vi började med att klippa av benen från byxan. Vi nålade sedan ihop den bit som var kvar av benen (vik tyget inåt) och sydde  så vi fick en botten på väskan.

Byx-Bag 2För att få till en snygg axelrem så klippte vi av nederdelen på byxbenen, där det fanns en söt spets som vi ville ta till vara.

Byx-Bag 3Nederdelen av byxbenet veks med en tre-dubbel vikning så att klipp-kanten kom att hamna in och spetsen utåt.

Byx-Bag 4Vi fick på så sätt två remsor som nålades samman.

Byx-Bag 5Remsorna syddes ihop till en axelrem som sedan nålades fast på insidan av byx-väskan.

Byx-Bag 6När vi sytt fast axelremmen på insidan såg det hela ut så här!

Byx-Bag 7För att kunna knäppa igen väskan sydde vi fast en stor pärla och en bit rep som passade fint till. Det går självklart att fixa knäppning på flera olika sätt; knappar och knapphål, dragkedja, kardborreband, snören som man knyter ihop…

Byx-Bag 8Slutligen dekorerade vi väskan med ett hjärta som vi strök på samt ritade med tygpennor. När det gäller dekoration är det egentligen bara fantasin som sätter gränser; broderier (nya eller gamla som sys på), paljetter, hängen, tygbitar som sys på, smycken som sys fast etc.

Jag och dottern hade jätteroligt medan vi gjorde väskan och hon fick spara sina gamla bebisbyxor i nytt format! Ett roligt och annorlunda sätt att bevara favoritplaggen som blivit för små eller för slitna!