Jul, Jul, strålande Jul !

regn_redigerad-2

Jul, jul, strålande jul, glans över vita skogar,himmelens kronor med gnistrande ljus.” kan vi knappast sjunga i år och mena allvar, för någon snö finns det inte i alla fall uppe i Norrlandskusten utan det bara regnar och gräsmattorna lyser gröna och granna. Ljuset reflekteras visserligen också på regndropparna, men inte lika mycket som på den vita snön. Det är mörkt dygnet runt nu men alla juleljusen piggar upp lite grann, fast nog är allt vackrare då det finns snö eller det kanske är bara vanans makt att man inbillar sig att det är vackrare så.

Vädret har dock inte haft någon större verkan på julhandeln då trängsel på affärerna är som alltid vid jultider eller kanske ännu värre då folk har tendens att åka och shoppa under regniga dagar, när utevistelsen inte ger så mycket. Väder ger visserligen alltid orsak till klagomål oavsett, det kunde ju vara för mycket snö eller för kallt då lagom ordet finns knappt med då vi pratar om väder. Det blir inte alltid vita jular ens i Norrland så är det bara. Jag minns många vintrar då det varit milt och om det kommit lite snö så har det bara förvandlats till is på gångvägarna.

Julen skall inte få förstöras av vädret, den kan ju även firas i trettio graders värme, fast då tänder man inte lika mycket levande ljus. Jag firade en jul i röd bikini i Brasilien och åt nyårslunch på sandstranden under palmerna och det var helt underbart, fast kanske lite ovant. Julen handlar inte om väder utan det handlar om att ha tid att umgås med sina nära och kära i lugn och ro och för de troende handlar det utöver det om julens budskap i bibeln. Alla har visserligen inte någon att dela sin jul med och då kan julen innerbära ångest och sorg, fast det behöver inte innebära det heller beroende på om ensamheten är självvald eller påtvingad.

I Brasilien såg jag många som bodde på gatan och som hade absolut ingenting och det är inte ovanligt i Sverige heller i dag. Det finns många barnfamiljen som kanske har tak över huvudet men inget mer så julen blir torftig och det är tuffast för barnen. Jag tillhörde i min barndom till den fattigare skaran av barn. Vi fick enkla julklappar och vi hade gran samt lite julmat, men rädslan var värst. Min pappa hade varit med om två finska krig och led av sviterna av dem. Han försökte, tror jag, bedöva sin ångest med alkohol, men det hjälpte inte utan han blev bara värre. Trots att jag inte hade upplevt kriget själv så fick jag ändå uppleva krigets fasor genom min far. Jularna var således för det mesta krig och skräck oavsett väder, klappar och gran.

Julen kan vara enkel, bara den är kärleksfull och lugn utan skräck. Det höll i sig länge för min del att jag inte gillade jular alls utan det innebar oftast oidentifierad ångest, innan jag synliggjorde orsaken till det. I dag älskar jag jular och gör dem gärna enkla, men mysiga. Mysfaktorn med levande ljus och lite vackra juldekorationer betyder mycket för mig i dag. Jag har barnbarn och deras julglädje med sina trygga familjer är det bästa som hänt mig i hela mitt liv, att få se att det går att bryta mönster till det bättre så att ångesten och skräcken inte behöver fortsätta från generation till generation. Jag skyller inte på ödet utan tror på att vi har kraften inom oss att ändra livet om vi verkligen vill det, fast det kan ta tid och kosta mycket smärta och tårar på vägen. Jag önskar, er alla, speciellt alla barn, att ni skall få en lugn och trygg jul oavsett väder, mängden av julklappar och mängden av mat. 

Ty julen är härlig för stora och små,
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.

 

( Skriven av Jeanna Osterdahl )

julgran