Katter

 

katter

Jag älskar katter och skulle kunna ha huset fullt av hittekatter, omplaceringekatter, sommarkatter och förvildade katter, som det vimlar av i olika annonser i tidningar och andra medier. Jag har just nu bara två katter, för i min lägenhet ryms det inte med flera katter, och båda två har en lite tragisk bakgrund.

Den yngre katten tog jag emot i somras då han var bara en kattunge och jag kunde fortfarande bygga upp hans självkänsla tidigt. Lilla Tarzan föddes i skogen av en förvildad kattmamma och hans framtid var oviss tills han hamnade hos mig. Han var liten till växten och hade maskar i magen, men han är trygg, frisk och livlig ungkatt i dag med svart glänsande päls. Milo är ungefär fem år och är så kalladkomplaceringskatt hos mig för ett och halvt år tillbaka i tiden. Jag vet inte vad hon har varit med om, men tog lång tid innan jag fick hennes tillit att ens klappa henne och hon är fortfarande skygg och lättskrämd katt, men hon blir tryggare och tryggare vad mer tiden går. 

katter_2

Jag blir ledsen och förtvivlad då jag läser om alla övergivna och illa behandlade katter som människor har som leksaker en tid och kastar bort dem sedan när de ledsnat på dem. Jag bodde två år i Brasilien och förfärades över hur katter och hundar behandlades där och trodde i min enfald då, att vi var mycket bättre i Sverige, när det gäller djurhantering, men ack så fel jag hade. När jag studerade närmare vår hantering av våra husdjur, och speciellt hantering av katter, som det gick upp för mig att de är nästan helt rätts slösa i Sverige. De kastas ofta ut när folk ledsnar på dem i kanske tron att katter, de klarar sig alltid. I Brasilien har katter kanske en bättre chans då det är varmt där året om, men i Sverige dödar våra vintrar tamkatter lätt med både kyla och med svårigheter att fånga mat. I Brasilien finns det däremot många sjukdomar i det varma klimatet , men sjukdomsrisken är absolut inte helt borta i Sverige heller.

Jag har alltid tidigare haft hundar, men då orken att gå långpromenader i alla väder tog slut så bestämde jag mig att ha en katt i fortsättningen i stället. Mina katter får också gå ut i i koppel då jag bor fyra trappor upp för jag vill inte ha mina katter ute själva i en stad. Jag har fått många underliga kommentarer om mina katter som går i koppel dvs hur synd det är om dem. Mina katter trivs att gå i koppel med långlina och de är trygga med mig. Katter kan lära sig så mycket mera än många tror för de är intelligenta djur. Min ungkatt går som en hund i koppel, fast han klättrar mycket i träd, vilket hundar inte klarar av. Den äldre katten Milo går inte gärna så långt då hon är så skygg, men det syns hur mycket hon njuter av att gå och lägga sig på gräsmattan eller under busken och bara få studera världen omkring, samt få tugga på gräs                                                                                                                                                                               .katter_1

 Mina katter har även tillgång till balkongen som är innätad så de inte kan ramla ner. Båda katterna går både upp och ner alla fyra trappor med svansen högt i luften och de vet exakt var de bor. Det är väldigt roligt att ha katt, men det krävs mycket arbete för att de lär sig saker något långsammare än hundar, men det beror nog mest på att de vill bestämma själva hur och när de vill lära sig och vad de vill lära sig. Jag anser inte att något djur är till bara för att ha som underhållning utan de krävs engagemang och intresse samt mycket kunskaper vad just det djuret behöver för att trivas och må bra.

katter_3

Katter kan leva tills de är tjugo år och ibland längre så det krävs en lång tids engagemang. Katter vässar sina klor för det är deras natur och vill du bespara dina möbler krävs det klösträd . Katter behöver stimulans så det krävs leksaker och tid av ägaren. Katter behöver äta bra mat för att hålla sig friska och kunskaper om kattens kost är inte så enkelt utan det krävs ett stort intresse att ta reda på vad de behöver. Katter gör sina behov i en kattlåda, om de är innekatter och det krävs att man har kattlådor som hålls rena. Katter behöver vaccineras regelbundet och de bör kastreras om man inte tänker avla på dem. Katter kostar med andra ord pengar, tid och engagemang och det måste man vara medveten om innan man skaffar en katt. Katter är absolut inga leksaker som man skaffar bara för att de är så söta och mjuka som små. Katter är gosiga, men bara när de själva vill det. Katter som alla andra djur kräver respekt och de kräver att vi människor ser deras värde. Skaffa ingen katt om du inte är medveten mycket arbete och engagemang samt pengar som krävs kanske tjugo år framåt i tiden. Katter i ett modernt samhälle kräver anpassning av oss människor så vi kan skapa en bra tillvaro för dem, trots att de kanske inte kan strosa fria runt i naturen pga av alla faror som bilar mm som finns numera. Katter har alltid varit och är husdjur som är beroende av oss människor för att ha ett bra liv. Vill du har något mjukt och gosigt, som inte kräver något, skaffa ett gosedjur av plysch. Jag hittade en sida som beskriver så väl hemlösa missars tillvaro, varsågod läs bli kanske du också en röst som talar för katters rätt ;http://web.comhem.se/evapalo/om_sommarkatter.htmlDet här var min tankar i dag, mina tankar om mina katter, som förgyller mitt liv så som den är i dag !

katter_4