November

November

Mörkret, det dystra mörkret är här. Det hände nästan samtidigt då vi gick från sommartid till vintertid att solen nästan försvann. Visst visar sig solen ännu en stund mitt på dagen, men på mycket låg höjd.

Nu har även alla de färgglada löven fallit ner och blivit jordfärgare på marken. Gräset är grönt på sina ställen så länge inte kylan slagit till ordentligt och färgat också den brun. Kyla och mörker.

Just nu är vi inne i tiden då vi minns våra anhöriga som vandrat in i det eviga mörkret och vi tänder tusen och åter tusen ljus på deras gravar. Det bygger på en gammal tro att de döda i samband med sommarens slut återvände hem och behövde vägledas med eldar och ljus. Det är vackert med alla dessa fladdrande ljus, mitt i mörkret. Jag tänder ett ljus i min lykta på balkongen då jag har så långt till de gravar där mina anhöriga vilar. Jag är inte religiös, men är ändå formad av religion och de traditioner som religionen skapat. Vi behöver traditioner och speciellt vid här tiden på året när mörkret omgärdar oss.

Snart börjar vi längta efter den vita snön som ger lite ljus i mitt i det svarta, och snart längtar vi också efter jul med alla dess ljus och dofter. Det är underbart att få dekorerar sitt hem med färger och ljus. Vi fylls av förväntan och glädje mitt i mörkret tack vare jul. I dag vid skrivandets stund är det bara andra November och det är länge kvar till jul än. Jag upplever denna månad som den längsta och tyngsta under hela året, men det finns hopp om bättre tider.

Julen är en tid då vi låter fantasin flöda. Vi tror på tomtar med renar och vi pysslar, bakar och lagar mat som aldrig förr. Vi kan ju använda oss av den förmågan redan i November, ta tag i vår kreativitet och skapa vackra ting eller bara skapa. De flesta har nog tex mängder med fotografier i sina gömmor, bilder från våren, sommaren och våra nära och kära, som man kan skapa en tavla eller en album av, eller bara titta på dem och minnas . Det finns fotoprogram för datorer där man kan skapa någon ännu mera av sina bilder. Vår kreativitet behöver inte handla om att konstverk eller avancerade hantverk utan nöjet att bara göra något som får ens inre ljus att lysa igen. Det kan handla om att sticka ett par sockor, sy en grytlapp eller måla med färger för målandets skull. Du kanske har ljusstumpar som blivit kvar och dem kan du smälta ner igen och göra nya ljus. Syjunta är en sådan sida, där man kan ge tips och ideer till andra om enkelt skapande i hemmets vrå utan krav på mästerverk. Du kan också delta i vår sida och lämna dina ideer om hur vi kan göra den mörka årstiden ljusare!

Jag önskar er alla en fin Allhelgonahelg och November!