Vik en loppa

loppa9Konsten att vika papper kommer från Japan och kallas origami. Fast vika loppor gjorde jag redan som barn och nu viker jag loppor till mina barn, som tycker det är jättekul! Enkelt är det också, titta bara på bilderna så viker du snart dina egna loppor.

 

När du viker en loppa behöver du ett fyrkantigt papper som du först viker på mitten och sedan än en gång på mitten. 

 

loppa1

Öppna upp det hela så du ser mönstret av fyra rutor på pappret.

loppa2

Vik in varje hörn mot mitten av fyrkanten.

loppa3
loppa4
loppa5
Vänd på loppan och vik återigen in hörnen mot mitten av loppan.
loppa6
loppa7
Vik loppan på mitten, öppna upp och vik på mitten igen.
loppa8
Knyckla ut hörnen så du får små ”pyramider” som du kan stoppa in fingrarna i och öppna och stänga loppan. Nu kan du färglägga flikarna på insidan och skriva uppgifter under dom som man ska göra. Sen är det bara att be någon säga ett nummer, räkna medan du öppnar och stänger loppan åt olika håll samt be denne välja en färg när du räknat färdigt. Det som står under färgen på fliken personen valt ska denne sedan göra. Skoj regniga höstdagar!
loppa9
Speciellt tack till min japanska vännina Noemia som vek loppan så otroligt snyggt så jag fick dessa fina bilder. :)
Muito obrigada Noemia pela ajuda, as fotos ficaram maravilhosas!