Höst undringar.

Hstundringar

 

 

Hösten är här med sprakande färger på träden. Färgerna är ovanliga klara och djupa i år . Det har inte varit många kalla dagar ännu, så färgerna kanske beror på den ovanligt vackra sommaren. Hösten är dödens tid, då blommorna vissnar och löven faller ner från träden.

Döden, som egentligen inte existerar när allt kommer åter igen på våren, så man kanske kan kalla det för sömnens tid då allt täcks så småningom med ett vitt, dunigt täcke. Döden i sig kan kanske jämföras med hösten då vi far till sömnens land, fast vi vet inte så mycket mer. Det kanske blir en vår för oss också en dag, då vi blommar upp igen i någon form.

I Umeå centrum i sin tur ser det nästan ut som den är någon slags begravningsplats, men hål och jordhögar överallt. Vart än man vänder sig där ser man traktorer, hål i marken, bråte på byggnadsplatser och jordhögar samt förutom det massa oljud. Staden Umeå skall genomgå en total förvandling inför Kulturhuvudstads året 2014. Jag gillar det inte, då jag tycker att pengarna kunde ha använts till något bättre oberoende från vilken kassa pengarna kommer ifrån. Där mitt i alltihopa vandrar bostadslösa, alkoholister och drogberoende och jag undrar vad får de av detta. Sjukvården går på knäna, likaså skolan. Flera och flera skolor stängs och barnen får åka längre och längre för att få undervisning i stora klasser, där individen knappt syns. Umeå får säkert ett vackert skal, men innehållet då, vad består den av ?

Ytsikten är väldigt viktig i vårt samhälle, tror jag. Vi skall se bra ut, ha fina hem , hus, kläder och bra utbildning, fast det är totalt omöjligt att alla skall kunna ha det då resurserna inte fördelas så att alla kan leva på det viset. Vårt samhälle är delad till tre olika delar, de rika, medelklassen och sedan de som nästan inget har. De som inte har nästan någonting har ökat i antal med de som är tex sjuka. De är väldigt många som har blivit utförsäkrade från Försäkringskassan och hänvisats till, ja vaddå ? De som nu får sjukbidrag, får allt mindre och mindre och hänvisas också till gruppen tre, där man inte har nästan någonting. Pensionärer har det heller inte mycket bättre. Samhället bygger sedan vackra, meningslösa ytor och hus runt dem, ytor och hus som de bara kan titta på, men har inte råd att utnyttja dem. Man blir inte så värst mätt i magen av att titta på ett vackert kulturhus på älvens strand. Opera ariorna hörs inte heller utanför huset, så inte ens själen får någon glädje av det.

Pengarna som går till att flytta på jord och flytta kultur från ett hus till ett annat kunde användas till forskning för sjukdomar som inte fått plats på forskningen tex på grund sin hopplöshet. Jag har aldrig sett läkarna på alla håll så uppgivna som inför kronisk värk. Många läkare verkar vara så trötta på patienter med värk att de ser ut att vilja kasta ut dem från sin mottagning. Jaa, jag vet, jag har ju kronisk värk själv och har mött de mest konstiga reaktioner av läkare. En läkare rekommenderade att jag skulle köpa nya skor och bli botad av min värk på det sättet, men det var bara ett sätt att få mig ut från mottagningen genom att ge mig en lösning som liknade trolleri. Jag förstår det, när det inte finns några metoder att göra något åt värk, annat än värktabletter. Värk är inte ett så utforskat område. Det finns många sjukdomar som inte är nog så utforskade, men även där gäller vad som är fint att forska i, så det ser snyggt ut på papperet och ger välgång till den som forskar.

 

Naturen kan dock vara vacker utan att det kostar något. Träden förvandlar just nu vår gråa värld till sprakande färger och det är gratis att titta på och uppleva det för var och en som kan gå ut eller se det genom sitt fönster. Även de som inget hem har, kan få vara i det och bara njuta, fast jag vet inte om man orkar se det då man måste jaga efter mat eller någonstans att sova för natten. Vackra löv ger ju inte mycket värme, det finns bara där för syns skull, tror jag….