Näckrosornas tid.

 

 

nckrosor_redigerad-1

Vi har hunnit redan passera midsommaren och kommit fram till Näckrosornas tid, då våra sjöarna är i full blom. Näckrosorna växer i stillastående eller långsamt rinnande sötvatten. De slår sin rot i dybotten och deras blad och blommor flyter upp på vattenytan. De tillhör bland de mest ursprungliga eller primitiva bland alla blommande växter.

I Sverige är det semestertider då nästan hela Sverige stannar. Många människor söker sig då till de lite mera primitiva livet på landet, där man kan koppla av från alla ljud och stress.Vi hugger ved, bär vatten, grillar, plockar bär och lever mera i samklang i naturen än i vårt vanliga, stressiga, moderna liv. Kroppsarbete sägs vara bra mot stress, då man inte använder huvudet utan arbetar med händerna. Vi människor behöver det i denna högteknologiska värld då vi tar emot massor av information dagligen. Det är dock sällan vi lämnar TV, mobiltelefoner eller datorer hemma för det, utan de får följa med på sommarstugan. Det är många av oss som inte längre kan stanna upp och bara höra på fågelsång, även fast vi befinner oss mitt i naturen. Det är musik från tex mobiler som för det mesta låter i våra öron. Vi sitter gärna på stränder och njuter av vyerna samt badar, men det är alltid någon som har andra ljud med sig än bara vattenskvalpet eller så kommunicerar vi flitigt med våra mobiler. Vi berättar gärna tex på Facebook om våra underbara äventyr i naturens sköte.Vi berättar kanske mera än vi verkligen njuter av det vi upplever.

Jag personligen lever ett mycket lugnt liv pga av min sjukdom numera och är tvingad att stanna upp och höra naturens och livets ljud hela året om. Det tvånget är inte negativt,men det är fortfarande en läroprocess för min del att kunna stanna kvar i det. Jag var en person som sprang genom mitt liv så att min hjärna till slut tog så mycket stryk att jag hamnade i en svår utbrändhet. Jag klarar inte av stress längre, men tendensen att stressa finns kvar. Jag måste hela tiden vara på min vakt att jag inte spänner min båge för hårt, för det straffar sig hårt i form av svår värk och svårigheter att få kroppen att stanna upp om den varvats upp. Det är ibland bara sängläge under mild tvång under flera dagar som hjälper. Min hjärna har svårt med mycket ljud och rörelse och det blir ännu sämre om jag varvat upp mig för mycket. Mina gränser är mycket små. Det som för en frisk person är normalt liv kan för min del betyda stress. Jag har fått lära mig att göra högst en större sak per dag och ibland inte ens det. Att tex städa är en stor sak för min del. Förr kunde jag ha många bollar i luften samtidigt,men i dag kan jag bara hantera en sak i sänder.

Jag trodde aldrig att jag skulle kunna drabbas, inte jag, som var så duktig, så kapabel. Jag trodde att det drabbade bara svaga människor och jag trodde mig absolut inte tillhöra dem. Jag var stark och jag hann hur mycket som helst och allt samtidigt. Min svaghet i verkligheten var att jag inte kunde stanna upp och vänta min själ.

Näckrosorna tid är här. Sätt dig vid sjön och bara se och lyssna på naturen. Ge din själ och kropp chans till att bara vara, vila i att göra ingenting för en gångs skull. Du kanske får besök av ditt eget inre som du inte heller hunnit lyssna på ett bra tag. Det kan vara jobbigt ibland att höra på sin inre röst som pockar på din uppmärksamhet. Den kanske talar om för dig något som du inte vill veta, kanske en sanning som gör ont. Det är ibland lättare att kväva den med många intryck, ljud och många saker som skall göras. Om man kväver det för länge, kan det hända just det hände mig, att man brinner ut och blir till slut tvungen att lyssna eller det andra valet kan vara att till och med dö, då varken kroppen eller själen orkar något mer. Sänk dina fötter i sjön, känn vattnets smekning mot din hud och lyssna på naturens ljud. Var här och nu, var bara du. Naturen har aldrig bråttom, det som sker det sker, när tiden är inne………..

Jag önskar alla en underbar fortsatt sommar !