Hemlagad sushi – lättare än du tror

sushi3aAv någon anledning har jag gått omkring och inbillat mig att det ska vara jättesvårt att göra sushi. Min dotter har tjatat och tjatat att vi ska laga egen sushi, och till slut gav jag med mig. Vilken överraskning, det var inte alls svårt och gott blev det också! Här delar jag med mig av det recept vi använde oss av och lite tips på vägen….

 

Så här gör du riset:

Först kokar du under omrörning ihop:

2 dl risvinäger

1.2 dl socker

½ tsk salt

Låt svalna!

Under tiden fixar du själva riset:

500 g sushi ris

6 ½ dl vatten

Koka 10-15 minuter (håll det under uppsikt, annars kokar det fast i grytan). När riset är klart så kan man antingen låta det stå och svalna i rumstemperatur tills det är hanterbart, eller så gör man som vi och japanerna enligt en massa profs-sidor ska göra – man tar en solfjäder och fläktar riset medan man sakta vänder det med en träslev. Lite pyssligt, men sjuåringen tyckte att det var kul och vek sig en egen solfjäder av papper att använda. Absolut förbjudet är att låta riset svalna i vattenbad eller kylskåp, då blir konsistensen helt fel!

 

Blanda in vinägerblandningen genom att försiktigt vända riset med en träslev. Det ska nu vara lagomt kladdigt.

Häll över lite risvinäger i en skål, du behöver doppa fingrar och knivar i den för att inte riset ska kladda fast precis överallt.

Ta fram alla dina ingredienser! Kom ihåg att fisken, tex lax, ska ha varit djupfryst minst tre dygn för att undvika parasiter. Andra ingredienser kan vara kani sticks, gurkstavar, mjukost, morotsstavar… ja, egentligen är det bara fantasin som sätter stopp! Man kan göra sushi av det mesta, bara man gillar det tillsammans med ris. Sen behöver du NORI ARK, dvs sånna där tunna alg-blad, plus en bambu matta att rulla ihop sushin på.

Lägg ut nori arket på bambumatttan. Täck med ett tunt lager av sushi ris, och glöm inte bort att läma en rand öppen på nori arket, det är den fliken som ska klistra ihop rullen sen. Lägg sedan ut snygga rader av fyllning, men kom ihåg att inte ta för mycket och att lägga den i den övre delen av rullen, dock inte helt mot kanten.

sushi1

Stryk sedan försiktigt risvinäger på arket som syns och rulla ihop rullen med hjälp av bambumattan. Den här biten tyckte jag var lite småkrånglig, men sju åringen gjorde perfekta sushi rullar och hävdade att det var för att hon spelat spel på internet där man lär sig att rulla sushi, haha! Så om du vill bli sushi proffs, gå in på internet och spela lite sushi spel först!

sushi2asushi2sushi3

När rullarna är klara kan man spara dom upp till ett dygn om de är inplastade eller förvaras i tätslutna plastburkar. Godast är de dock nytillverkade! Skär upp sushi bitar med en vass kniv som med jämna mellanrum väts med risvinäger.

sushi3a

Det går såklart även att tillverka sashimi genom att skära tunna skivor av den råa fisken, skär först ut snygga filéer och skär sedan ut skivor. Det finns även varianten nigiri-sushi, där man först gör en liten boll av sushi-ris, sedan läggs en skiva rå fisk ovanpå och så formar man en oval av det hela.

sushi4

Servera med japansk soja, wasabi, syltad ingefära och om du vill lite saké. Smaklig måltid!