Klassiska garntomtar

garntomte7Det är roligt att göra garntomtar och man kan använda dem till mycket som tex dekoration i granen, göra tomtemobiler, ha dem som dekoration på julkransar eller hänga den för sig på blommor. Här kommer en beskrivning på enkla garntomtar som alla kan göra!
Jag gjorde dem av rött och vitt stickgarn, men garnets färg och material kan varieras efter hur man vill att ens garntomte skall se ur, det röda kan bytas till grått osv.
Jag klippte tre olika storlekar på kartongbitar som är av följande storlek; den minsta, längd 6.5 cm och bredd 5 cm, mellanstorleken längd 9 cm och bredd 6.5 cm och den största är 12 cm lång och 8.5 cm bred. Det kan varieras efter tycke och smak.
Jag snurrade det röda garnet 10 gånger på bredden, vilket blir armarna, och 20 gånger på längden som blir kroppen.
garntomte1
I slutet av armarna knyter man med garn.
garntomte2
garntomte3
Armarna träs mellan kroppen och den binds fast både nedifrån och uppifrån med garn. 
garntomte4
Jag valde att snurra det det vita garnet hela vägen på ovansidan så det bildade ett huvud., men man kan även välja att använda ett huvud av filtkulor eller färdigköpa tomtehuvuden, som man kan limma fast .
garntomte5
garntomte6
Jag sydde tomtemössorna med enkla stygn av rött filttyg och sydde dem även fast på huvudet, men det går lika bra att limma fast dem. Ögon, näsa och mun kan ritas med valfri penna eller sys med sytråd. Skäggen görs av bomull eller av fyllnadsmaterial till kudddar och limmas fast.
Garmtomtar kan tillverkas av alla barn och även vuxna så klart, fast de mindre barnen kan behöva lite hjälp med tomtetillverkningen.
garntomte7