Kanelbullar med fibrer

KanelbullarDen fjärde oktober är det kanelbullens dag och det firar vi med fiberrika, nästan nyttiga kanelbullar här på Syjunta!

 

Det här behöver du:

 

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1.5 dl socker (gärna farinsocker eller muscovado socker)

2 dl fiberblandning (tex quinoamjöl, krossade linfrön, havremjöl, kli och malda psylliumfrön)

drygt 1 liter specialvetemjöl

 

 

100 g smör

1 dl socker

3 tsk kanel

uppvispat ägg

strössel

 


Så här gör du:

Smölt smöret och häll i mjölken, värm till 37C. Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och fiberblandning. Rör om väl och tillsätt sedan 2/3 av vetemjölet. Arbeta degen så den blir smidig, men gärna lite kladdig. Jäs under bakduk till dubbel storlek. 

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda degen, den är färdig när den släpper bakbordet.. Fiberdegen blir lite tyngre än vanlig vetedeg. Kavla ut degen, smöra på rumsvarmt smör och täck med socker och kanel. Rulla ihop till en avlång rulle, skär ut 1-2 cm breda skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250C. Pensla bullarna med uppvispat ägg, dekorera med strössel och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

 

Kanelbullar