Brasilianska pasteis

Pastel3Brasilianska pasteis (sing pastel) äts ofta som snacks när det är fest, eller på den lokala marknaden när man behöver lite i magen för att orka fortsätta handla. De är kanske inte så nyttiga, men enkla att göra och går att variera i det oändliga. Här är ett förslag på enkla pasteis som du kan göra hemma.

 

En pastel är helt enkelt en friterad pirog gjord på pastadeg. För att förenkla det hela kan man köpa färska lasagneplattor och skära ut fyrkanter eller rundlar. Det går också lika bra att göra sin egen pasta deg och kavla ut för att sedan ta ut rundlar eller fyrkanter. Degen blir frasigare om man byter ut lite av vattnet mot en slatt brännvin, men det går som sagt precis lika bra att använda färdig, färsk pastadeg, vilket jag har gjort. Fyllning kan vara i princip vad som helst, men det blir godast om man alltid har lite riven ost. Jag har använt mig av majs, ärtor och mozarella ost. Andra populära varianter i Brasilien är köttfärs, enbart ost (gärna flera ostsorter), palmhjärta och pizza (riven ost, skinka och oregano). Lägg lite fyllning på varje pastaplatta, vik ihop och tryck ihop med en gaffel. Värm upp olja i fritös eller gryta (jag friterar i en vanlig gryta, går precis lika bra). Lägg försiktigt ner din pastel i oljan och fritera tills den blir gyllenbrun, ta upp med hålslev. Låt dina pasteis rinna av lite på hushållspapper och servera varma.

 

Pastel1

 

Pastel2

 

Pastel3