Sy kläder till mjukisdjuren

hund

Jag är inte bra på att sy, så är det bara. Men min sex åring ville sy kläder till mjukisen, så det var bara att ta tag i det hela och det gick oväntat bra! Kunde jag så kan vem som helst som kan trä en tråd på en nål, så sätt igång!

 

 

Först la vi mjukisen på ett brunt papper och ritade runt kanterna så vi fick en ide om hur stor mjukisen var. Sen klippte vi ut denna pappersfigur och la på det bruna pappret igen och ritade med rejäl marginal en klänning (välj fritt det klädesplagg ni vill sy, jag tyckte klänning lät enklast). Tänk på att när du syr så försvinner tyg liksom av sig självt, det proffsen kallar sömsmån. Det är lättare att sy in ett plagg som blir för stort än att börja lägga till på ett för litet plagg, sån var i alla fall min teori när jag satte igång. Vi fick till en pappersmodell som verkade bli bra på mjukisen, så vi tog fram ett tyg. Välj bomulls tyg, det är lättast att sy i, alla andra material är jobbiga. Vik tyget dubbelt, nåla fast modellen och rita av med en tygpenna. Sen turas man om att klippa ut, dottern klippte raksträckor och jag tog krångligare bitar med hörn och sånt. Vi passade ut på mjukisen igen, nålade ihop de två bitarna och såg till att vika in kanter så det inte skulle börja tråda upp sig. På så sätt slipper man också sick sacka och andra konstigheter. Så vik in alla kanter fint, och nåla fast båda bitarna. Kom ihåg att det krävs öppningar för huvud, armar och ben. Vi sydde ihop de två tygbitarna tillsammans med raksöm på maskin, dottern gasade och jag styrde, nästan som att köra bil. Sedan vek vi in alla kanter kring halslinning, armar och även längs ner på klänningen, det är det som kallas att fålla och gör så att inte hela klänningen trådar upp sig och blir ful efter en liten stund. De här bitarna valde jag sen att sy för hand, för det kändes helt enkelt för avancerat för mina symaskinskunskaper, förmodligen hade jag sytt ihop hela kalaset till en enda boll om jag använt maskinen i den här processen. Tog lite tid att sy, för jag använde små stygn för att klänningen skulle tåla att lekas med. Slutligen nålade vi fast en dekoration längs ner på klänningen, total överkurs men jag kände mig modig när alla andra delar gått så bra. Även denna sydde jag fast för hand och slutresultatet blev över både mina och dotterns förväntningar! När jag återhämtat mig om några månader syr vi nog fler kläder till någon annan mjukis….

 

 

hund1

hund2

hund