Körsbärspaj

kpajEn lyxig paj som blir extra god med hemlagad vaniljsås.

 

Det här behöver du:

 

Pajdeg 1

3 dl vetemjöl

100 g smör

1 msk socker

1 ägg

 

Pajdeg 2

100g smör

3 msk socker

1 ½ dl vetemjöl

1½ dl havregryn

 

Fyllning

600 g färska, urkärnade körsbär eller urkärnade körsbär i sockerlag på burk

kan ersättas med andra bär, söta sura bär efter behov

 

Vaniljsås

2 dl vispgrädde

2 äggulor

4 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 krm rom (kan uteslutas)

 

Så här gör du

 

Pajdeg1

Blanda mjöl, socker och smör med fingertopparna. Knäck i ägget och blanda snabbt till en smidig deg. Tryck ut i pajformen med fingertopparna och ställ pajformen i kylskåpet i 10 minuter medan du värmer ugnen till 125oC. Förgrädda formen i ugnen i ca 10 minuter, den ska helst inte få någon färg.

 

Pajdeg2

Blanda alla ingredienser med fingertopparna tills du fått en smulig massa.

 

Pajen

Ta ut den förgräddade formen ur ugnen. Häll i fyllningen och strö över pajdeg2 (smuldegen). Ställ in i ugnen i 125oC i ca 25 minuter eller tills pajdegen fått en gyllene färg. Blanda under tiden till vaniljsåsen.

 

Vaniljsås

Vispa grädden och äggulorna tillsammans med sockret i en gryta under svag värme i ca 10 minuter. Det ska bli en fluffig sås. Ta grytan från värmen och vänd ner vaniljsocker och rom. Låt svalna, t ex i vattenbad, och servera tillsammans med den nygräddade pajen!

 

kpaj