Tillverka skålar av papier-mâche

pappersskalAtt arbeta med papier-mâche är kreativt, roligt och härligt kladdigt. Vi har gjort skålar i papier-mâche som barnen kan vara med och tillverka. Du kan servera snacks i skålarna eller så kan barnen ha dom att leka med.

 

Du kan använda dig av olika lim när du tillverkar papier-machê, vi har använt oss av hemgjort lim som du gör så här:

 

1 dl vetemjöl

3 dl vatten

 

Blanda mjölet med 1 dl vatten i en gryta. Lägg till resten av vattnet och värm under omrörning tills det blir en kladdig massa. Häll över i en skål och låt svalna, använd helst samma dag.

 

För att göra papier-mâche behöver du först papper att riva i småbitar. Lägg alla små pappersbitar i en skål och häll över kokande vatten så pappersbitarna täcks. Låt stå i tre timmar och krama sedan ur vattnet. Lägg till hemgjort lim och knosa ihop tills du har en fuktig och lätt kladdig röra. Ta en plastskål och smörj insidan med vasselin. Tryck fast pappersmassan på insidan av skålen tills den är helt täckt och låt sedan torka i en eller några dagar (den tid det tar beror på hur fuktig luften är och hur tjock du gjort din skål). Använd en kniv för att lossa din skål, måla den gärna efteråt men kom ihåg att den måste torka ordentligt innan du kan använda den.

 

pappersskal