Förnya dina plagg med batikfärgning

Batik3aJag gillar att färga familjens gamla kläder för att förnya dom. Det blir ofta mycket bra resultat. Något jag ännu inte hade prövat på var att batikfärga kläder, men när jag fick klorinfläckar på en helt ny klänning, då var det dags att pröva på!

 

Det första jag gjorde var att ta lite outspädd klorin och sprida ut fläckar jämt över hela klänningen, för att det inte skulle bli bara några fläckar på ena sidan. Ingen färg i världen kan färga över klorinfläckar på ett snyggt sätt, så det bästa vore att fläckarna skulle få bli en del av det nya mönstret i klänningen.

 

Batik1

 

Sedan klippte jag bitar av ett bomullsgarn, som jag innan dess kokat i vatten för att testa att färgen inte skulle fälla. Jag band om olika delar av klänningen med garnet. Pröva att vrida och knyta i olika mönster, det blir spännande resultat sedan efteråt!

 

Batik2

 

Sedan följde jag helt enkelt instruktionerna för infärgning på paketet med färg för att färga i tvättmaskin. Jag blev väldigt nöjd med slutresultatet och kommer färga med batikmetoden fler gånger i framtiden!

 

Batik3a

 

Batik3b

 

Ett annat sätt att göra batikmönster är att använda sig av klorin, men då blir hela plagget blekare. Blanda rejält med klorin i vatten i en hink, lägg ner plagget i hinken och låt ligga i minst fyra timmar. Ta upp då och då för att se om du är nöjd med resultatet. Jag lät den här tröjan ligga över natten. Blir oförutsedda och roliga mönster. Kom ihåg att en del färger inte bara bleks, utan blir en helt ny nyans av klorinet, så förbered dig på överraskningar!

 

Batik4