Inlagd slanggurka till julbordet

Inlagd slanggurka till julbordet

Salt inlagd gurka är ett givet inslag på mitt julbord och det är aldrig fel att göra den själv. Här är ett enkelt recept på hur man kan få en riktigt krispig och fin inlagdgurka från vår vanliga slanggurka som alltid finns att tillgå i affären. Observera att receptet är enkelt men det krävs att gurkan pressas över natten.

 

Följande behöver du dag 1:

  1. Kg slanggurka
  2. 1 1/2 msk salt

Följande behövs till dag 2 – lagen:

  1. 5 dl vatten
  2. 1 1/2 dl ättiksprit (12%)
  3. 2 msk socker
  4. 2 krm senapsfrön
  5. En bunt dillkronor
  6. 1/2 röd paprika
  7. Glasburk(ar)

Dag 1

rps20111211_162907_435

Skölj och skala gurkorna.

 

rps20111211_162716_858

Dela gurkan på längden och mitten.

Skrapa ur alla kärnor från mittendelen av burkan.

 

rps20111211_162821_387

Dela gurkorna på längden i ca 2 cm långa bitar.

 

rps20111211_162640_352

Salta gurkorna och blanda väl.

 

rps20111211_162607_850

Lägg gurkorna under press över natten.

 

Dag 2

Töm bort all vätska som pressats ur gurkorna under natten.

 

rps20111212_192702_740

Skölj och skärm paprikan i strimlor.

Ta loss dillkronorna och skölj dom.

Ta fram glasburkarna och koka dom i hett vatten.

Koka även burklocken om det är möjligt.

Blanda lagen (vatten, ättiksprit och socker) i en kastrull.

Koka upp lagen under lock och håll den varm.

 

rps20111212_200938

Varva gurka, senapsfrön, dill och paprika i en burk.

 

rps20111212_201025_702

Häll på den varma lagen över gurkan.

 

rps20111212_201058_799

Sätt på burklocket och ställ burken upp och ned.

Ställa gärna ut burken på balkonen eller uterummet och det är kallt ute.

Vänta med att ställa in i kylen tills burken är sval.

Låt gurkan stå i kylskåpet i 3 veckor innan den används.

Det går bra att äta gurkan tidigare det är bara mindre smak av lagen.

Gurkan håller i flera månader i kylskåp!!