Rostbiff

Rostbiff är alltid rätt val!

rps20111211_205007 En rostt biff är alltid ett bra val till mat i min mening. Det fungerar som pålägg på mackan, varm med en härlig kantarellsås och som kallskuret på julbordet. Vad man än väljer att ha rostbiffen till är det tunna skivor som gäller, i alla fall om du frågar mig. :)

 

rps20111211_153121

Så här går det till enligt mig:

  1. Ta fram köttet. Det ska vara rumstempererat innan det åker in i ugnen.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Salta(1/2-1msk/kg)
  4.  Svartpeppra (2krm/kg)
  5. In i ugnen i ca 90min. Inner temperaturen ska vara 60 grader.
  6. Ta ut ur ugnen och slå in köttet i baklåtspapper och sen ugnsfolie. Kött ska aldrig vila direkt mot aluminiumfolie.
  7. Skär upp i tunna skivor och njut!
rps20111211_175456

Rostbiff med kantarellsås, rostat lantbröd med tsatsiki och sallad

rps20111211_205007

Ta skyn som användes köttets svettades ut när det vilade och blanda ut med lite smält smör och kantareller. Blanda i 2dl grädde och låt såsen reda sig, gärna med lite mjöl. Hacka lite sallad, rör ihop en tsatsika och rosta ett hembakat lantbröd. 

Av rostbiffen går det att göra en riktigt god baguette.

Det här behövs:

1 Baguette (jag handlar gärna en nybakat baguette med västerbottensost)

1 Lite rödlök

Potatissallad

Två stora tunna skivor rostbiff.

 

rps20111211_162449

Dela baguetten på längden utan att skära helt igenom.

Gröp ur en del av brödet, både uppe och nere.

 

rps20111211_162403

Fyll på med potatissallad där brödet gröptes bort.

Vik rostbiffen över potatissalladen.

Lägg löken i den vikta rostbiffen.

Genom att lägga löken i den vikta rostbiffen blir den inte blöt och sladdrig av potatissalladen.

 

rps20111211_162056

Plasta in baguetten och du är klar.

Ät gärna med en härlig sallad och en kopp kaffe.