Julens bästa senap

rps20111211_205053_414 I flera år har jag nu använt mig av samma senap på julafton. Senapen är en uppskattat gåva till både släkt och vänner, så jag brukar göra lite extra när jag ändå tar mig för det relativt enkla besväret.

Receptet hittade jag på Hemulens blogg:

http://hemulensblogg.blogspot.com/2006/12/livslng-senap.html

 

Med risk för att inlägget av någon anledning försvinner delar jag med mig av receptet även här, med några av mina tips på förändringar. 

 

1/2dl Coleman’s senapspulver (går även bra med 1/2dl krossade senapskorn, gärna blandat mörka och ljusa)

1/2 dl vetemjöl

1 1/4 dl kokande vatten

1 krm salt

2 msk strösocker

2 msk brun farin

1 msk vitvinsvinäger

1 msk wiskey av valfri sort (själv tycker jag konjak blir ännu bättre)

1 msk vispgrädde

 

Om ni väljer att krossa senapskorn kan jag meddela att det tar tid att göra det i en mortel, så mitt tips är att använda en mixerstav och blanda i lite vatten.

rps20111211_205053_414

Lägg glasburkar och deras lock (rom burkar är perfekta) i en kastrull med kallt vatten och sätt plattan på max.

Senapspulvret och vetemjölet blandas i en skål med en visp.

Blanda salt, socker, farin, vinäger och valfri sprit i en annan skål och rör ihop ordentligt. Går faktiskt mycket bra utan alkoholhaltiga drycker också.

Häll över det kokande vattnet och rör om till en smet. Det kan ånga rätt bra, så se upp!

Tillsätt blandningen av salt, socker, farin, vinäger och valfri sprit.

rps20111211_205143_898

Om det inte går att få senapen slät med vispen använd en mixerstav. 

Rör sist ner grädden. Grädden tar bort lite av styrkan, så även denna del är valfri. Personligen tycker jag senapen är godare med grädden än utan.

Smaka av senapen. Om den är för stark rör ner lite mer grädde eller socker.

 

Ta nu upp glasburkarna en och en ur det kokande vattnet och fyll på senapen i dom.

Ställ burkarna upp och ner och låt dom svalna, gärna på en balkong eller uterum om det är kallt ute.

 

När burkarna är svala(får inte frysa) förvara dom i kylskåpet.

Jag har inte varit med om att senapen blivit dålig, men å andra sidan är vi snabb på äta upp den.