Krämig risotto

risottoLess på att äta julmat? Här är ett recept på en jättegod, krämig risotto som är enkel att laga. Den smakar himmelskt som den är, eller tillsammans med en stek. Eller varför inte pigga upp julskinkan med lite risotto? Garanterat en ny smakupplevelse!

 

Det här behöver du:

 

3 dl arborio ris (om du inte får tag på det så använd hellre grötris än vanligt långkornigt ris)

200 g shiitake svamp eller annan smakrik svamp

200 g körsbärstomater

en burk hela, skalade tomater

2 dl fyraostsås (dvs 2 dl vitsås, antingen färdig eller följ recept på stuvad majs men lägg inte ner någon majs, som blandas med tre rivna hårdostar med mycket smak, ca 3 msk av varje, ex grevé, västerbotten och parmesan, samt 3 msk grönmögelost; låt sjuda under omrörning tills ostarna smälter helt)

5-6 dl vatten (slutkonsistensen ska vara krämig)

salt och peppar efter smak

 


Så här gör du:

Lägg ner riset i en vid gryta. Hacka svamp och tomater fint, blanda ner i riset. Häll ner burken med skalade tomater, skölj ur burken med 3 dl vatten. Häll ner ostsåsen och ytterligare 2 dl vatten. Koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda UTAN lock i ca 30 minuter, rör om då och då så riset inte fastnar i botten. Om risotton blir för tjock, lägg till ytterligare vatten. Smaka av med salt och peppar. Risotton är klar när riset är mjukt och kladdigt.

 

risotto