Mobbarflock

Jag har nyligen för första gången i mitt liv blivit utsatt för något som jag upplevde som mobbning. Egentligen kan jag skatta mig lycklig då det hände nu först när jag är snart sextio år. Det finns många som som får uppleva detta otäcka fenomen som barn redan och det är inte alltid bara barn som mobbar barn utan det kan även vara vuxna som mobbar barn. Det förekommer mobbning av olika slag överallt där det finns människor.

Jag har inte gjort några studier varför det förekommer,men har mina egna teorier kring det. Det förekommer ju även i djurens värld. Jag minns en gång när jag bevittnade hur skator mobbade en artfrände. En flock skator jagade en ensam fågel och hackade dem med sina näbbar så fort de kom åt. Till slut orkade inte den stackaren mera utan den landade på marken flåsande. Den hjälpte dock inte utan den jagande flocken landade brevid stackaren och fortsatte sitt hackande. Jag kunde inte titta på detta utan att ingripa. Jag sprang dit och skrämde bort alla utom den som låg på marken. Fågeln var blodig, men den andades ännu. Fågeln var troligen utom all räddning redan då, men jag ville försöka hjälpa den. Jag tog den i en kartong och tog den in i vårt garage. Ingeting hjälpte dock utan fågeln dog kort därefter. Situationen var i mina ögon bisarr för fågeln var en ungfågel och såg ut att ha varit frisk innan attacken. Det var så sorgligt att se en vacker fågel gå under bara för att de andra inte tålde den av någon orsak.

 

Det kanske är annorlunda djurvärlden när det gäller utstötning av en individ, jag vet inte, men denna attack liknade det man ser i människorvärlden också. Det är ofta en ensam invid som blir utsatt av en grupp människor. Det är kanske bara en som börjar, men sedan ansluter sig flera individer i detta hackande. Personen i fråga är inte annorlunda än de andra, men det kan förekomma någon sak som skiljer just den personen ur mängden. Det kan handla om vad som helst, men ofta förknippar jag personligen det med att det är något som väcker avundsjuka eller motsatta, någon slags avsky eller personen uppfattas som mindervärdig. Jag personligen tror ändå mest på någon slags avundsjuka hos de personer som mobbar. Kom inte här och tro att du är något speciellt. De känner sig mindre värda brevid den personen och vill därmed markera detta, sänka ner den som verkar bara bättre än de själva på något sätt.

 

Det kan också handla om att vilja bli uppmärksammad av just denna person och om inte detta sker så börjar hackandet. Varför mobbare mobbar kan ju bero på ett inlärt beteende i en tidig barndom, då mobbaren alltid själv varit mobbad eller inte blivit sedd som barn och funnit ett sätt att hantera detta genom att hacka andra för att få den uppmärksamheten som man behöver för sin egen överlevnad. Jag undrar dock mest varför andra, som kanske inte i vanliga fall skulle mobba andra, faller in i gruppen av mobbare. Det kan naturligtvis handla om rädsla att bli mobbad själv men jag tror mest på att de är så kallade osäkra invivider som faller under grupptrycket att tycka som andra. En individs sanning blir plötsligt en grupps sanning.

 

Mobbnings offret kan härda ut, försvinna, eller till och med dö bort på grund av mobbningen. Mobbningsoffer som stannat kvar och härdat ut utan hjälp kan få psykiska skador för resten av sitt liv, även med rätt kraftiga symptom som posttraumatisk stresssyndrom. Mobbningsoffret kan ha tur genom att få omkring sig en grupp starka människor som stöttar och hjälper denna ur mobbningssituationen.

 

De som mobbar förstår sällan vad de orsakar. De går på tills de vinner, eller tror sig vinna, eller tills de själva måste försvinna ur arenan de själva byggt upp. Egentligen är det mobbare som skulle behöva hjälp med att komma ut ur detta konstiga beteende, men det är inte ofta som just detta sker. Mobbare förblir tyvärr mobbare ofta hela sitt liv i en eller annan form. Jag undrar i min stilla sinne hur det gick med denna flock av fåglar som mobbade en ensam individ. De märkte nog inte ens att en försvann för alltid.. De kanske skingrades för gott när de var klara och levde sina liv i ovetskap om att en hade förlorat ett liv av en orsak som ingen visste något om.