Konsten att göra ingenting – ett bokreferat

naturMaskiners sätt att fungera har i allt högre grad kommit att styra människors liv. Ord som lönsamhet, kapacitet, resultat har kommit att stanna i den mänskliga sfärden. Det är knappt möjligt att ens gå på en promenad längre utan att samtidigt åstadkomma antingen viktminskning eller muskler.

Om människor beter sig som maskiner så reagerar de också som maskiner. De går sönder och nöts både till kropp och själ. Människor är dock inte som maskiner, hon liknar mera ett träd som behöver både sina rötter och sin krona med förbindelse däremellan. Boken Konsten att göra ingenting av Lena Katarina Swanberg ISBN 9137118110 handlar just om näringstransporter, hur kroppen påverkar själen, och tvärtom. Den handlar om konsten att vila, bara vara, att ha riktigt, riktigt tråkigt.

Det var enklare förr då man trodde på en sak i sänder. Ena året, då var jorden platt och det var absolut sant. Andra året visade den sig att vara rund, vilket var sant också. I vår tid finns det så mycket kunskap att ingen ensam kan ha överblick. Helheten går ständigt förlorad och delarna blir bara fler och fler. Många finner helheten bara i sitt arbete, som tillåts svälla ut hela dygnet. Det är en sak att ha fast punkt i tillvaron och annan sak att låta hela ens tillvaro att balansera på denna enda punkt. Ett arbete kan fylla hela ens tid och tankar till så grad att annat utanför arbetet kan verka onödigt. Det är typiskt för vår tid att sömnlösa nätter domineras av stark känsla av tidsbrist. MEN tiden finns. Tiden är bara så otroligt överylld av yttre stimuli att de inre behoven inte förmår att överrösta.

Konsten att göra ingenting är omodern och bortglömd förmåga till inre stillhet. Den ryms och i ett ögonblick. Det finns en historia om en gammal dam som låg på sitt yttersta. Då någon frågade henne om det var något hon ångrade, svarade hon, att hon skulle ha ätit mer glass. Vi borde lära av hennes misstag och passa på att njuta av nuet. Det är just nu som vi tycker att livet smakar gott, precis nu!Tänk efter om det finns något som du drömt om att göra?Som aldrig blivit av?

Bli medveten att du är en människa, inte en maskin. Lär dig att strosa. Strosandet är djupt mänskligt, det är omöjligt att tänka en kringstrosande maskin. Lär känna din kropp genom avspänning. Den som har mycket i huvudet glömmer lätt bort resten av kroppen. Upptäck ditt eget stillsamma inre genom meditation och lär sig konsten att vara tyst. Om din tystnad varar tillräckligt länge kommer du att föra allt längre och allt mer intressanta diskussioner med någon du knappt träffat. Dig själv!

natur