Kategoriarkiv: Övrigt

Julmarknad i Mölndal söker utställare!

Den 19-21:a december är det julmarknad i Mölndal och nu söker man handarbetare och hantverkare som vill vara med och sälja sina verk på marknaden!!! Nu har Syjuntas medlemmar chansen att få vara med och sprida julkänslan till andra! Vill ni inte vara med själva, men känner någon annan talang som skulle vilja vara med – tipsa dom!  Läs mer

Julpyssla med Syjunta

angel2Vi gillar att julpyssla på Syjunta! För att ni lättare ska kunna hitta tidigare års julpyssel har vi här satt ihop länkar till dessa. Låt oss julpyssla ihop!

 

 1. Här kan du lära dig hur du gör klassiska garntomtar
 2. Vill du få tips om hur du syr en julgardin? Här hittar du Syjuntas julgardin!
 3. Är du bortbjuden och vet inte vad du ska ta med? Gör en vacker julkorg.
 4. Blir pepparkakorna inte bra? Här är ett recept som du inte kan misslyckas med – kryddiga pepparkakor.
 5. Gör en egen julren – Rudolf med röda mulen
 6. Gillar du att pyssla med origami? Vik en julgran av papper!
 7. Dags för julgodis? Gör jättegoda glöggbollar!
 8. Gör egen senap – kanongott recept!
 9. Stämpla på tyg till jul!
 10. Piffa upp granen? Gör era egna julgranskulor!
 11. Älskar du också att pärla? Gör egna magneter med pärlplattor till jul! Eller varför inte julgranspynt?
 12. Barrar granen? Sy en personlig julgransmatta som fångar upp det värsta.
 13. Glömt bort julens budskap? Sy söta änglar och varva ner. 
 14. Även de minsta kan julpyssla med trolldeg!

 

En riktigt pysslig och mysig jul önskar vi er här på Syjunta!!

garntomte8

 

Hur ser din adventsstake ut???

advent

Det är bara några dagar kvar till advent och de flesta tar snart fram sina adventstakar. Det vore trevligt att se hur just du har dekorerat din adventstake. Ta en bild och skicka den till Syjuntans bildsida.

Här uppe i Norrland är det fortfarande barmark så jag kunde gå i skogen och plocka lite grönmossa och små kottar samt lite lava  som växte i träden. Jag har tidigare köpt renlava på affären, men ville ha en grön mossa i år.

advent1                                                 advent_2

Svamparna och tomtarna är gamla som jag köpt under tidigare år och så här blev min adventsstake i år.

advent

Tips på beskrivningar på handarbete i Ica Kuriren.

Hstfrger_redigerad-1

Jag hittade många trevliga handarbetsbeskrivningar på Ica Kurirens sida på internet bland annat hur man stickar varma vantar både till barn och vuxna.

Där finns många andra trevliga beskrivningar på handarbeten som hur man tex virkar en brödkorg eller stickar randiga sommartröjor till barnen och mycket mera när det gäller just stickning och virkning. Sök på http://www.icakuriren.se/Hem-Tradgard/Handarbete/ ! 

 

Gör ”en matlåda” till en katt.

mathus

Jag har nyligen skaffat en kattunge som behöver kraftigare mat och mycket oftare än min vuxna katt , som har tendens att bli för tjock  för hon är så väldigt matglad.

Det har varit svårt mata katterna på rätt sätt och jag fick till slut en tips att bygga en låda av kartong till kattungen, en låda dit bara han kommer in men inte den vuxna katten. Jag har byggt två modeller, men den här sista, se bild, tycker jag blev bäst. Den är inte direkt vacker, men det fyller sin funktion. Det går att dekorera kartongen om man så vill. Kartongen skall ha botten så att den vuxna katten inte kan lyfta bort kartongen från sin plats. Jag lärde mig det efter en tid då min matgada , vuxna katt gjorde precis så. Det skall finnas även en tillräckligt stor lucka där man kan föra in kattungens matskål, men hålet skall vara snålt tilltaget så inte den stora katten kan ta sig in genom den. Jag utvecklade alltså en ”matlåda ” åt en katt efter tips på en djuraffär…..

 

Matlda

Stryk dina fotografier på tröjor.

Trjor

 Jag fotograderar en hel del och det ligger många vackra foton i min dator till ingen nytta, utom som fina minnen. Det går att använda fotografier till att till exempel stryka fast dem på tröjor. Det behövs en bläck fotoskrivare, transferpapper och strykjärn för att man skall kunna genomföra det.

 

Transferpapper finns att köpa lite här och var på affärer, som säljer papper och andra tillbehör till fotoskrivaren. Det är lättare att fästa mindre bilder, när man använder strykjärn för att man kan då få jämnare värme på hela bilden. Jag lärde mig en viktig läxa på vägen, att inte försöka lossa bilden innan papperet har hunnit svalna för annars följer bilden med papperet. Jag har hittills valt att trycka fotografier på vita bomullströjor, men kommer säkert att experimentera även med andra färger på tröjorna när jag lärt mig lite mera. Det bästa är att träna på gamla tröjor att börja med eller på tygbitar som blivit över.  Tröjor med egna bilder på kan bli en trevlig present att ge bort och det kan också vara en rolig sysselsättning för barnen, om de får vara med och välja själva vilka bilder de vill ha på sina tröjor.

Kaktus i en glasburk.

Kaktus_3

Jag har en katt, som gärna äter blommor och även leker med dem,så jag måste tänka mig noga efter  vilka blommor jag kan ha. För närvarande har jag mest ampeliljor, som inte är giftiga för katten. Jag vill gärna även ha andra blommor och kom på en lösning, för att skydda både katten och blommorna. Denna gång köpte jag en liten kaktus, vilken jag planterade i en glasburk, som jag hade hemma, så katten inte kommer åt den. Det blev som ett litet växthus och en trevlig dekoration på bokhyllan.

Jag tog kaktusen ur sin kruka och platerade den i kaktusjord och lade dekotations stenar kring den, resultatet ser du på bilden Kaktus

Den finns att köpa stora glasburkar och skålar om man vill göra en större arrangemang av blommor. Blommorna trivs väldigt bra i den miljön och man slipper vattna dem lika ofta, som man måste göra med blommor som står på fönsterbrädan. 

kaktus_2