Kategoriarkiv: Måla

Måla en tröja

trja

Jag målar med tygfärger ibland och denna gång målade jag en barntröja med fri hand. Material som behövs är en vit tröja, tygfärger, pensel och strykjärn.

 

Det går säkert att välja en annan färg på tröjan också och sedan är det bara att använda sin fantasi hur man vill att mönstret på tröjan skall se ut. Jag valde att bara måla framsidan på tröjan, men det går att måla hur man vill och även använda sig av olika färdiga tryck som man trycker fast färgen på tröjan med. När målafärgen har torkat behöver man bara stryka fast färgen ca fem minuter och sedan håller färgen i 40 gradigt tvätt. En rolig sysselsättning i sommarvärmen då man kan måla ute, om man vill ! Lycka till !

En låda för trådar

tradlada4

 

Jag har haft mycket sytrådar och broderitrådar överallt och ville ha en låda att förvara dem i.

 

Jag hittade en lagom stor, omålad låda på hobbyaffären. Jag valde att köpa en omålad låda för det är så mycket roligare att få välja färger och mönster själv till sin låda. Jag använde acrylfärger. Efter att färgerna hade torkat satte jag en bild på locket med med decoupage teknik. Till sist lackade jag hela lådan med limlack, som jag använde att sätta fast bilden med också. För mer detaljerad beskrivning på hur man dekorerar en låda, se artikeln Julklappstips- en låda för julgodis.

 

tradlada1

 

tradlada2

 

tradlada3

tradlada4

 

Julklappstips- låda för julgodis

jullada4

 

Jag funderade länge vad jag skulle ge till min gamla mor i julklapp i år. Hon är över nittio år och vill egentligen inte ha något alls, men jag tänkte att en liten låda som jag tillverkat själv kunde kanske glädja henne med lite olika, lite lyxigare chocklad godisar inuti.

Jag köpte en låda av trä på en hobbyaffär och hittade hemma en julservett som kunde användas som prydnad på locket. Decoupagetekniken kom i detta fall väl till pass. Läs gärna i artiklen Ljuslykta i decoupageteknik för mer detaljer om hur man gör decoupage.

 

 

Jag målade min låda med julröd färg att börja med. jullada1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jullada2

 

 

Under torktiden klippte jag ut tomtarna på servetten. Denna servett hade flera skikt så jag tog loss bara tomtdelarna, vilka blev fyra stycken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jullada3Jag limmade fast dem lager på lager med lacklim på locket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jullada4

 

 

När lådan var torr, fyllde jag den med godiset och julklappen var klar.

Ett enkelt pennställ

pennstall1När jag ville ha ett nytt pennställ till mitt nya skrivbord hittade jag inget som passade, så till slut bestämde jag mig för att göra ett eget pennställ.

Jag köpte en trälåda med lock på hobbyaffären och målade grunden med brun hobbylack. Locket behövdes inte så det sparar jag ifall jag skulle behöva det till något annat en annan gång. Mönstret gjorde jag med röd hobbylack. Jag använde en svamp och schabloner till mönstret. På det viset fick jag ett pennställ i de färger och den form jag ville ha på ett enkelt sätt. Till sist sprayade jag hela lådan med klarlack för att färgerna skulle hålla längre.

pennstall1

 

Måla på sten

STENARDet går att göra det mesta av naturmaterial och det är roligt, att under sommaren plocka ihop material ute och sedan pyssla inomhus under den mörka, kalla årstiden. Jag tycker om att göra saker av stenar, som man hittar ute i olika färger och former. Genom stenmålning kan man skapa både dekorativa prydnadssaker och leksaker.

stenbok

STENARI boken” Måla djur på sten av Uta Nasshan (ISBN 91-32-32596-7), får man tips på vilka stenar det går att måla på, genomgång av material och teknik, hur man kan måla steg för steg och den innehåller även många skisser och foton som inspirationskälla. Jag målar oftast efter mitt eget huvud, det som känns roligt för mig utan några större krav. Jag kan redan ute se på formen av stenen vad den kan bli för något. Jag gillar personligen fåglar och sagofigurer. Material; stenar, stenlim (för dem som vill använda flera stenar), penslar av olika storlekar och former med syntetisk borst, akrylfärg och vattenbaserad lack. Jag använder även andra naturmaterial i mina skapelser så som tex näver och lava. Rengöring av stenarna är allra viktigast innan man sätter igång att måla, samt att man grundmålar först, men sedan är det upp till ens egen fantasi.