Kategoriarkiv: Smycken

Roliga handarbeten för henne och honom

Letade bland mina handarbetsböcker efter att ha läst en artikel här på Syjunta.se om att dekorera flippflop tofflor. Hittade då en bok av Sylvia Sandblom.

Boken heter ”Roliga handarbeten för henne och honom” och gavs ut 1969. Författaren vill med boken ”väcka intresse för knåp och pyssel, för vackra, praktiska och lite originella saker som man lätt kan göra på egen hand”. Vilket jag verkligen kan hålla med om att boken gör. För att återgå till inspirationen flippflop tofflor, så hittade jag i boken en beskrivning på hur liknade skor kunde dekoreras på 60-talet då boken skrevs. I beskrivningen har författaren använt sig av ett par skor som kallas ”japanska gummitofflor”. I detta kapitel beskriver författaren även hur man kan tillverka sina egna hårband/diadem och hur de kan utsmyckas med pärlor. Det finns även en beskrivning på hur en mössa kan utsmyckas med pärlor.

 

Det jag tycker är kul är hur olika tekniker går igen och kommer i cykler. Detta gäller inte bara utsmyckningar utan även mode. Jag vill passa på att tipsa alla läsare om att besöka loppisar och antikvariat för att se vad de har för spännande äldre handarbetsböcker. Även om modellerna kanske inte är moderna går det alltid att modifiera om mönstret eller bara finna inspiration till nya projekt.