Kategoriarkiv: Sy

Sy din egen värmedyna

riskuddeHösten och vintern är på väg med kylan och med det ökar problemen för oss som lider av kronisk värk. Då är en riskudde en bra vän för att kunna mjuka upp den värkande kroppen och genom det få lite lindring. Riskudden kan naturligtvis även användas vid tillfällig värk som t ex när man har träningsvärk eller huvudvärk.

Läs mer

Vacker tavla av knappar

Hsten_2013_508Här presenteras vinnar bidraget till Syjuntas HÖSTTÄVLING – en vacker tavla av knappar tillverkad av Monika Lundgren! 
Fick ideen när jag var på IKEA och köpte tre stora knappar att ha på väggen… Hade liggandes en liten canvas-tavla. Skulle nog vid något tillfälle måla något men nu kom den väl till pass. Jag handlade röda småknappar från en återbruksbutik. Ritade försiktigt med blyerts, konturerna av ett hjärta. Limmade fast knappar på duken med ett enkelt hobbylim, för att hålla dom på plats medan jag sedan sydde fast knapparna. Enkelt och väldigt roligt
Håller på att samla gröna fina knappar nu.
Nästa tavla blir en grön trollslända.
Hsten_2013_508

 

En mjuk babyboll.

 

 

bollen

 

Jag har funderat länge på att sy en mjuk tygboll till en baby, men inte kommit på hur. Det blev många tester innan jag hittade på ett mönster som var i rätt storlek  så att den passar en baby hand och att bollen verkligen blev rund så gott det nu går, när man syr den själv. Läs mer

En dyna till en katt.

milo_duna

Jag köpte för en tid sedan ett par nya, färdigsydda gardiner billigt på rea, men de var alldeles för långa, så jag fick klippa bort en remsa med bredd på ca 20 cm och 1, 5 m längd på dem. Vad gör man med tygbitar som blir över ?

Jag ville inte kasta bort dem, utan kom på iden att sy en dyna till katterna, som gärna ligger under sänger och sover. De vill ha något mjukt och varmt att ligga på. Jag sydde ihop tygremsorna så det blev ungefär 40 cm brett, och sedan var det bara att sy ihop dem till en kudde och fylla med fyllnadsmaterial för kuddar. Jag fyllde den inte så mycket så att den inte blev för rund. Katternas kuddar måste också tvättas ibland och för att fyllnadsmaterialet inte skall klumpa ihop sig i tvätten sydde jag några sömmar rakt över dunan …se bild.kattduna

Katterna eller speciellt den äldre katten blev mycket nöjd. Det blev även mycket billigare än köpa en dyna på djuraffären! En liknande dyna kan även sys till en hund.

Sy barnmössor.

Barnmssor

Jag sydde några barnmössor av trikåtyger på bara ett par dagar. Det gick fort att sy dem, då jag hittade ett lätt mönster att följa. 

 

Det finns många sätt att sy barnmössor, men jag har hittat några länkar som jag kan rekommendera

http://gekko-attsyengecko.blogspot.se/2011/03/att-sy-en-mossa.html 

http://idasmirakel.vimedbarn.se/category/sy-din-egen-mossa 

http://kokalal.blogspot.se/2009/10/att-sy-en-mossa.html.

 De är gratismöster med bra beskrivningar.Jag hittade även ett mönster på Ottobres design tidning höst nummer 4 från 2012, där man hittar en mössa med namnet Baggy Look med storlekar 50-56 och ett annat mönster på Ottobres design tidning spring 1 från året 2012 ( den är på engelska ) en mössa med namnet Ernie. Den mössan har två små öron och beskrivningen är för strolekar 36-46.

Jag sydde tunna mössor denna gång till kallare sommar dagar eller till tidiga höst eller vår dagar.

 

Dregglisar.

Dregglisar

Jag har letat efter mönster till dregglisar, men hittade inget, så jag skapade ett eget mönster . Dregglappar är inte svåra att sy, bara man vet måtten så jag beskriver dessa mått så gott jag kan;

Framstycke; Rundeln kring halsen är ca 7 cm bred, och längden från halsen och ner är ca 11 cm, längden från halsen upp är ca 14 cm och bredden mellan tygen är 3 cm upptill, och bredden på banden runt halsen är 6 cm…Bakstycket har samma mått utom att längden från halsen och ner är 13 cm. Se bilder…..

dregglis_framsida     dregglis_baksidadregglis_band

Drägglappen sys av dubbelt tyg och jag sydde mina med vanlig maskin och då sydde jag ihop dem först med sixsax sömn och sedan men raksömn…det blir självklart snyggare om man syr dem med overlocksmaskin. Jag andvände i den ena lappen karborreband för att fästa den bakom nacken och i den andra använde jag tre tryckknappar av plast. Det här var en provomgång och jag kommer säkertt att bli bättre på detta med tiden när jag utvecklat mina tekniker lite mera, men så här ser reutatet ut denna gång.

dregglis_grn Dregglis_karborre

Jag hittade mycket senar, efter mycket letande, ett mönster även på intrenet på följade sida:

http://darlingdearesthome.blogspot.se/2011/09/monster-till-dregglis.html

Detta mönster går att skriva ut med skrivaren och  där kan man även få andra tips gällande tygköp mm,sidan heter Darling Dearest, som agerar även som återförsäljare av tex barntyger. 

Dregglappar.

Dregglisar

Jag har letat efter mönster till dregglisar, men hittade inget, så jag skapade ett eget mönster . Dregglappar är inte svåra att sy, bara man vet måtten så jag beskriver dessa mått så gott jag kan;

Framstycke; Rundeln kring halsen är ca 7 cm bred, och längden från halsen och ner är ca 11 cm, längden från halsen upp är ca 14 cm och bredden mellan tygen är 3 cm upptill, och bredden på banden runt halsen är 6 cm…Bakstycket har samma mått utom att längden från halsen och ner är 13 cm. Se bilder…..

dregglis_framsida     dregglis_baksidadregglis_band

Drägglappen sys av dubbelt tyg och jag sydde mina med vanlig maskin och då sydde jag ihop dem först med sixsax sömn och sedan men raksömn…det blir självklart snyggare om man syr dem med overlocksmaskin. Jag andvände i den ena lappen karborreband för att fästa den bakom nacken och i den andra använde jag tre tryckknappar av plast. Det här var en provomgång och jag kommer säkertt att bli bättre på detta med tiden när jag utvecklat mina tekniker lite mera, men så här ser resultatet ut denna gång.

dregglis_grn Dregglis_karborre

Jag hittade mycket senare, efter mycket letande, ett mönster på internet också på följade sida:

http://darlingdearesthome.blogspot.se/2011/09/monster-till-dregglis.html

Detta mönster går att skriva ut med skrivaren och  där kan man även få andra tips gällande tygköp mm…,sidan heter Darling Dearest, som agerar även som återförsäljare av tex barntyger och de har gett ut denna mönster för att delas ut, då den har varit mycket efterfrågad av många. Läs gärna mera på Darling  Dearests sida……

Mjukis kub

mjukiskub6 Att sy en leksak till sin baby kan vara kul. Är kommer ni få några enkla instruktioner i hur man syr en mjukis kub!

Börja med att fundera ut hur stor du vill att varje sida ska vara.

I det här exemplet har jag ritat en mall när alla sidor är 10 cm

mjukiskub1
mjukiskub2 Lägg därefter mallan på det tyg du valt ska vara en av sidorna på kuben.
mjukiskub3 Klipp därefter ut 6 lika stora bitar. Välj med fördel både olika mönster och materila. Se till att alla tyger är rena när du börjar.
Beroende på vad du har för symaskin, kan du antingen börja med att zickzacka alla bitarna var för sig eller, bara nåla ihop dem räta mot rät och sy med en kombinerad zickzack och raksömn. mjukiskub4
När du nästan har sytt ihop alla bitar lämna en lite öppning så att du kan vända kuben så att rätsidan kommer ut. När du har vänt kuben fyll den med stoppning så att den får den hårdhet du vill ha. mjukiskub5
mjukiskub6 Nu är kuben klar och det är bara att börja leka med dem. Du kan om du vill at lite variation sy flera kuber i olika storlekar.