Kategoriarkiv: Barnpyssel

Kotte tomte

 

Kotte_tomte

Det här är en enkel kotte tomte, som barn kan göra själva. Det behövs en tallkotte, lite rött filttyg, lava från ett träd, lim och ett par ögon , som man kan köpa på en hoppyaffär.

kotte_tomte_1

Det röda filttyget formas till en tomte luva som antingen limmas eller sys ihop och limmas sedan fast på högst uppe på  kotten. Lavan formas till skägg, som limmas direkt under tomtemössan. Ögonen limmas sist fast överst på lavaskägget och tomten är klar! 

 

En ängel med ett stort hjärta.

 

hjrta4

Jag fick ett paket nyligen från Brasilien med många små glasänglar, som min dotterdotter ville att jag skulle ha. De flesta änglarna hamnar i granen, men en ville jag göra en dekoration av till mitt sovrumsfönster, en liten ängel med ett stort hjärta, så som min dotterdotter också är. Läs mer

Spöka ut dig

spookyKring Halloween (som faktiskt är den 31:a oktober) brukar det vara många maskerader. Det lättaste som finns är att spöka ut sig till en maskerad!

 

Jag och tösen gjorde ett spöke av ett gammalt påslakan. Vi klippte ut ögonhålor, som jag sen sydde runt med små, små stygn för hand, för att de inte skulle kunna slitas sönder om någon kliver på lakanet av misstag. Munnen ritades dit med lila (jo, dottern ville hellre ha lila än svart) tygpenna och sen klippte vi ett litet hål där tungan kan stickas ut när man vill reta någon. Lakanet klippte vi sedan av längs ner för att bli lagom långt och jag fållade upp och sydde för att det inte ska repas upp. Nu har vi en spökig klädsel som håller för flera maskerader!

 

spooky

Lampa av toarulle

På facebook finns en sida som heter Vi sytokiga och där fann jag denna idé på vad man kan göra med en hushållsrulle

 

Material:

Hushållsrulle

nål

ljusslinga (tänk på att lamporna inte för generera värme)

 

Ta nålen och stampa hål i rullen i det möster du vill ha och du får en effektfull lampa.

 

lampatoarulle

 Foto: Mia Johansson

 

Det är Mias 4 åriga dotter som skapat denna fina lampa.

 

 

 

Jack O’Lantern 2013

Pumpa2013Årets Jack O’Lantern här på Syjunta är en stor en med vassa tänder! Vi länkar till alla gamla versioner av Jack O’Lanterns så DU kan låta dig inspireras inför höstens Halloween firande!

 

Halloween firandet är relativt nytt i Sverige, och vare sig man gillar nya traditioner eller ej så är det roligt för barnen att få hjälpa till att fixa en pumpa att sätta ljus i. Dessutom lyser den upp i höstmörkret.

 

För Steg-för-steg beskrivning hur du gör en Jack O’Lantern klicka HÄR.

 

Länk till en Jack O´Lantern i lite annorlunda format hittar du HÄR.

 

Jack O´Lantern gjord av prydnadspuma finns HÄR.

 

HÄR rostar du pumpafröna!

 

Slutligen, så här ser årets pumpa ut:

 

Pumpa2013

Vik en loppa

loppa9Konsten att vika papper kommer från Japan och kallas origami. Fast vika loppor gjorde jag redan som barn och nu viker jag loppor till mina barn, som tycker det är jättekul! Enkelt är det också, titta bara på bilderna så viker du snart dina egna loppor.

 

När du viker en loppa behöver du ett fyrkantigt papper som du först viker på mitten och sedan än en gång på mitten. 

 

loppa1

Öppna upp det hela så du ser mönstret av fyra rutor på pappret.

loppa2

Vik in varje hörn mot mitten av fyrkanten.

loppa3
loppa4
loppa5
Vänd på loppan och vik återigen in hörnen mot mitten av loppan.
loppa6
loppa7
Vik loppan på mitten, öppna upp och vik på mitten igen.
loppa8
Knyckla ut hörnen så du får små ”pyramider” som du kan stoppa in fingrarna i och öppna och stänga loppan. Nu kan du färglägga flikarna på insidan och skriva uppgifter under dom som man ska göra. Sen är det bara att be någon säga ett nummer, räkna medan du öppnar och stänger loppan åt olika håll samt be denne välja en färg när du räknat färdigt. Det som står under färgen på fliken personen valt ska denne sedan göra. Skoj regniga höstdagar!
loppa9
Speciellt tack till min japanska vännina Noemia som vek loppan så otroligt snyggt så jag fick dessa fina bilder. :)
Muito obrigada Noemia pela ajuda, as fotos ficaram maravilhosas!

 

 

Rolig kattleksak

kattlek2Katter och barn gillar att leka med varandra. Här kommer ett tips på en extra rolig kattleksak, för det första för att barn kan tillverka leksaken själva, för det andra för att katten faktiskt även kan roa sig med leksaken själv, då det går att gömma kattgodis i den (alt kattmynta).

 

Det här behöver du:

 

  • en tom toarulle
  • sax
  • snöre
  • glansigt papper
  • färgglada band och/eller fjädrar
  • lim eller tejp


Gör så här:

 

Lägg toarullen över det glansiga pappret och klipp ut så det blir en rejäl bit papper. Klistra fast pappret runt toarullen alt tejpa fast det. Klipp sedan ut ett hål mitt på toarullen där det sedan går att lägga in godisar eller kattmynta, hålet ska vara så pass stort att katten kan pillra lite med tassen men inte så stort att hela tassen enkelt går in, det ska vara lite klurigt! Vik in kanterna och tejpa fast dom.  På ena sidan av toarullen tejpas ett snöre fast av lämplig längd (har du en väldigt stark och busig katt – försök knyta fast det istället), och på andra sidan tejpar du fast färgglada snören och/eller fjädrar. Klart, bara att fylla på med gotter och leka!

 

kattlek1

kattlek2